Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
8 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Mazurek z orzechami piniowymi i żurawiną

Składniki na 6–8 porcji: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, puszka słodzonego mleka skondensowanego, 400 g świeżej żurawiny, 100 g orzechów piniowych, 150 ml rumu, białko z kurzego jajka. Czas przygotowania: 45 min plus 5 godz. na kajmak

Opłukaną żurawinę włożyć do rondla, dolać rum, przykryć folią, odłożyć na noc do lodówki. Puszkę mleka włożyć do dużego garnka z wodą i gotować na średnim ogniu około 5 godz., aż zrobi się kajmak. Następnego dnia poddusić żurawinę w rumie przez kilka minut i osączyć.

Ciasto rozmrozić, wyłożyć na blaszkę, dociąć tak, by przykryło jej dno. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Z obciętych skrawków ciasta uformować brzegi, przylepić do ciasta, nożem zrobić wzorek. Dno ciasta nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia.

Na papier położyć garść dużej fasoli, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piec 25–30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Ostudzić ciasto, delikatnie wyłożyć kajmak. Na wierzch położyć ostudzoną żurawinę, posypać orzechami piniowymi.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI