Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

123rf.com
3 maja 2016 in Przepisy by redakcja
Coraz częściej klasyczne burgery z mięsem zastępowane są wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego.

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne.

Jak przyrządzić burgery z ciecierzycy?w

Składniki:
1 puszka ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
1 jajko
posiekana pietruszka i szczypiorek
garść kaparów
garść pokruszonego sera pleśniowego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek do smażenia
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
¼ szklanki bułki tartej
łyżeczka octu ryżowego

Dodatki: 1 czerwona cebula, 1 malinowy pomidor, liście rukoli, kiełki, młoda cukinia, 2 bułki pełnoziarniste

Składniki na sos ziołowy: 
300 g jogurtu greckiego; posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek; 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; sól i pieprz

Przygotowanie:
– Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
– Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
– Odsączoną ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
– Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI