Likopen – związek chemiczny obecny we wszystkich czerwonych owocach i warzywach - w największych ilościach występuje w pomidorach. Z badań przeprowadzonych na University of Portsmouth wynika, że substancja ta zaburza proces angiogenezy, czyli tworzenie się naczyń krwionośnych odżywiających guz nowotworowy. W efekcie komórki rakowe nie mogą rosnąć i rozsiewać się w organizmie.
Organizm łatwo przyswaja likopen z przetworzonych pomidorów, na przykład lekko obgotowanych z dodatkiem oleju. Co ważne, substancja ta jest nadal biologicznie aktywna. Kolejna dobra wiadomość: likopen w ilości potrzebnej, by w organizmie ujawniło się jego prozdrowotne działanie, bez trudu można dostarczyć za pośrednictwem diety. Wystarczy w ciągu dwóch tygodni zjadać ok. 400 g pomidorowych przetworów.
Okazuje się, że likopen jest szczególnie skuteczny w przypadku komórek raka prostaty. Naukowcy chcą w przyszłości ustalić, czy każdy wymaga podobnej ilości likopenu, jaka w jego konkretnym przypadku zapobiega rozrastaniu się nowotworu. Nie wiadomo, czy różne produkty z pomidorów mają równą skuteczność, oraz jakie odmiany tego warzywa stanowią najlepsze źródło likopenu.
Już teraz zaleca się palaczom spożywanie większych ilości pomidorów niż osobom wolnym od tego nałogu.