Nutrigenetyka: Dieta zgodna z DNA

fot.123rf

Ludzki organizm jest jak precyzyjna maszyna. Aby działała bez zarzutu, nie wystarczy jeść zdrowo, trzeba jeszcze wiedzieć, jak komponować poszczególne składniki. Okazuje się, że najlepiej w zgodzie ze swoim DNA.
O tym, że dieta ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie, wiemy nie od dziś. W dobie inwazji przetworzonego, nafaszerowanego chemią jedzenia coraz więcej mówi się o potrzebie powrotu do prostych, opartych na naturalnych składnikach pokarmów. Tylko jak dobrać najlepszy dla siebie jadłospis, który będzie współgrał z naszym trybem życia i jednocześnie zaspokoi indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne elementy? Z pomocą przychodzi nauka, a dokładniej jedna z jej najbardziej precyzyjnych dziedzin – genetyka.

reklama

Co potrafi nutrigenetyka

W DNA są zapisane informacje na temat naszego koloru oczu, skóry czy podatności na różne schorzenia. Czyli jeżeli w danej rodzinie babka i prababka cierpiały np. na alzheimera, to kobiety z następnych pokoleń również znajdą się w grupie ryzyka. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby można sprawdzić za pomocą testów genetycznych. Okazuje się, że genetyka może także przyjść z pomocą w określeniu najlepszego dla nas sposobu odżywiania się.

Naukowcy zajmujący się nutrigenetyką analizują znaczenie cech dziedziczonych i badają relacje, jakie zachodzą między składnikami odżywczymi zawartymi w żywności a indywidualnymi cechami genetycznymi poszczególnych osób. Są w stanie zidentyfikować geny, które wpływają na ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, np. cukrzycy, zaburzeń lipidowych czy nadciśnienia. Potrafią też opracować indywidualną dietę zmniejszającą ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian i poprawiającą stan zdrowia, a nawet udzielać spersonalizowanych rad żywieniowych dla poszczególnych grup ludzi, np. sportowców, dzieci czy osób przewlekle chorych. Ich osiągnięcia mogą się okazać przełomowe w walce z chorobami cywilizacyjnymi.

Menu nowej generacji

Każdy z nas jest niepowtarzalną mieszanką genów. Jakie ma to znaczenie dla dietetyki? Reakcja organizmu na poszczególne składniki odżywcze zależy od dziedzicznych wariantów genetycznych, których obecność odpowiada za indywidualne różnice w metabolizmie oraz we wchłanianiu składników odżywczych. Dlatego bezpieczne i skuteczne odchudzanie powinno opierać się na stosowaniu programu odżywiania organizmu dobranego do indywidualnych potrzeb.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »