Owoce jagodowe. Polskie supefoods

123rf.com

„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Szczególne działanie prozdrowotne mają owoce jagodowe, które są bogatym źródłem flawonoidów – organicznych związków chemicznych, które mają silne działanie przeciwutelniające.
Aronia – królowa zdrowia

reklama

123rf.com

Aronia uważana jest przez niektórych za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Ze względu na obecność kwasu chlorogenowego, którt opóźnia wchłanianie glukuzy, jest zalecana cukrzykom. Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany korzystnie wpływają na poprawę wzroku i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Rutyna dodatkowo wspomaga i wydłuża działanie witaminy C, zwiększając odporność organizmu. Aronia to bomba przeciwutleniaczy, gdyż poza flawonoidami zawiera także kwercetynę, katechiny, leukocyjany, a także sporo witaminy E i C. Dzięki takim właściwościom uważana jest za owoc przeciwnowotworowy i wspomagający środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.
fot 123rf.com