1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Koktajle wspomagające odporność. Koktajl z sokiem z kapusty

123rf.com
123rf.com
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że to, co jemy, w 70 procentach decyduje o naszym zdrowiu. To właśnie wraz z pokarmami dostarczamy organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów, przeciwutleniaczy zapobiegających i leczących choroby oraz przeciwdziałających negatywnemu wpływowi środowiska. Warzywa i owoce dzięki zawartym w nich fitoskładnikachchronią organizm przed bakteriami, wirusami i drobnoustrojami.

Kapusta to jedno z najważniejszych warzyw stosowanych w fitoterapii. Ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest stosowana w wielu chorobach na surowo, kiszona i gotowana. Jeżeli ktoś uważa, że jest ciężkostrawna, wystarczy dodać do niej odrobinę kminku. Sok z kapusty jest jednakże lekkostrawny i pomaga w wielu schorzeniach.

Kapusta głowa pusta

  • 100 g kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
Wyciskamy sok z kapusty, marchewki i jabłek w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy łyżeczkę oleju lnianego. Mieszamy.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2015. Książka do kupienia w naszej księgarni.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze