Dzisiaj w prezencie od Zwierciadlo.pl do pobrania ZA DARMO: Magazyn "Zdrowie ma Sens – Jesień".

Dieta dla cukrzykow
12rf.com
31 sierpnia 2012 w Diety Autor: Urszula Mijakoska

Dieta dla cukrzyków (I) – produkty zalecane

Dieta dla cukrzyków wymaga konsekwencji. Trzeba systematyczne spożywać produkty zalecane.

Ale warto narzucić sobie dyscyplinę! Stwierdzono bowiem znaczną poprawę stanu zdrowia u diabetyków, którzy przez kilka miesięcy stosują odpowiedni sposób odżywiania i odpowiadający mu styl życia. Należy jednak zawsze pamiętać o tym, że dieta dla cukrzyków musi być dostosowana do indywidualnego stanu zdrowia chorego i każda zmiana w odżywianiu wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Co jest zalecane w diecie dla cukrzyków?

  1. Zboża pełnoziarniste – źródło węglowodanów złożonych: kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, mąka z pełnych ziaren, otręby pszenicy, siemię lniane.
  2. Rośliny  strączkowe – źródło białka, błonnika: fasole a szczególnie fasolka mung, groch, soczewica, ciecierzyca, tofu i produkty sojowe z soi niemodyfikowanej genetycznie.
  3. Warzywa – źródło błonnika, witamin, minerałów: fasolka szparagowa, marchew, rzodkiew, rzepa, szparagi (zawierają glutation, który utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi), cebula (zawiera chrom), awokado, ciemnozielone warzywa liściaste, cukinia (reguluje stężenie cukru we krwi), surowy czosnek (obniża trójglicerydy i cholesterol we krwi). Warzywa o dużej zawartości cukru, takie jak marchew, burak, dynia najlepiej jeść z pokarmami białkowymi takimi, jak rośliny strączkowe, po to, by nagle nie wzrósł poziom glukozy we krwi.
  4. Pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe  i ciemnozielone warzywa liściaste są szczególnie zalecane. Te produkty są bogate w błonnik, który z jednej strony powoduje wolniejsze uwalnianie glukozy, a z drugiej – obniża poziom cholesterolu we krwi.  Błonnik sprawia, że żołądek jest wypełniony, czyli odczuwasz sytość, mimo że  ilość zjedzonych kalorii jest o wiele mniejsza w porównaniu z ciężkostrawnym, tłustymi pokarmami mięsnymi. Wprowadzenie pewnych zmian w jadłospisie przyczynia się więc do zmniejszenia wagi ciała, co dla większości diabetyków jest sprawą kluczową.
  5. Owoce – źródło witamin, minerałów, błonnika: jabłka (skórka jabłka zawiera kwercetynę – przeciwutleniacz korzystny w cukrzycy),  cytryna i grejfrut – obniżają poziom cukru we krwi, jagoda czarna, borówka amerykańska, jeżyny, maliny, wiśnie. Można je jeść surowe lub gotowane. Wybieraj takie owoce, które nie są nadmiernie słodkie.
  6. Orzechy i nasiona: w niewielkiej ilości.
  7. Tłuszcze: oleje roślinne używane bardzo umiarkowanie
  8. Zioła: herbata z pokrzywy, mięty pieprzowej i rumianku
  9. Produkty zwierzęce – białko (spowalnia trawienie węglowodanów – glukoza wolniej dostaje się do krwi): krowie mleko i jogurt, kozie mleko i jogurt (zwracaj uwagę, by jogurty były naturalne, bez dodatku cukru), białe mięso i ryby (zawierają mało tłuszczów nasyconych)

Czytaj także o cukrzycy ciążowej.

PODYSKUTUJ:

POLECANE KSIĄŻKI

Więcej w Książka, Kultura
sekret_Main
„Sekret mojego męża” – tajemnice, których nie chcemy poznać

Cecilia, idealna matka w idealnej rodzinie przypadkowo znajduje wśród starych papierów list od męża. Nigdy nieotwarty i opisany „Dla mojej ...

Zamknij