Kotlety z kaszy gryczanej i tofu

reklama

     

Składniki
  • ugotowana kasz gryczana 3/4 szklanki
  • tofu (białe lub wędzone) 100-120 g
  • średni por 1/2
  • czosnek jeden ząbek
  • kapusta kiszona 2 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • pieprz, sól, majeranek
  • mało klarowane do smażenia odrobina
  • sezam 1 łyżka
  • mąka pszenna razowa 2 łyżki
Sposób przygotowania

Pora pokrój, zeszklij na maśle, dodaj wyciśnięty czosnek i posiekaną kapustę, smaż jeszcze przez chwilę.  Zmiksuj lub przekręć przez maszynkę kaszę, tofu, por z kapustą i czosnkiem, natkę (można też składniki drobno posiekać i wymieszać). Dopraw solą, pieprzem  i majerankiem. Obtaczaj kotlety w mące razowej wymieszanej z sezamem, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Mniej kaloryczna forma to pieczenie na papierze w piekarniku.

Dlaczego powinniśmy jeść kasze? Czytaj tutaj.