Składniki
- ugotowana kasz gryczana 3/4 szklanki
- tofu (białe lub wędzone) 100-120 g
- średni por 1/2
- czosnek jeden ząbek
- kapusta kiszona 2 łyżki
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- pieprz, sól, majeranek
- mało klarowane do smażenia odrobina
- sezam 1 łyżka
- mąka pszenna razowa 2 łyżki
Sposób przygotowania
Pora pokrój, zeszklij na maśle, dodaj wyciśnięty czosnek i posiekaną kapustę, smaż jeszcze przez chwilę. Zmiksuj lub przekręć przez maszynkę kaszę, tofu, por z kapustą i czosnkiem, natkę (można też składniki drobno posiekać i wymieszać). Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Obtaczaj kotlety w mące razowej wymieszanej z sezamem, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Mniej kaloryczna forma to pieczenie na papierze w piekarniku.
Dlaczego powinniśmy jeść kasze?
Czytaj tutaj.