Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Orientalne przekąski na sylwestra

Jasmeen
30 grudnia 2015 in Przepisy by redakcja
Orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto dwa przepisy na dania, które z pewnością zasmakują gościom.

Kremowy dip z tahiny

Tahina to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Doskonale smakuje z dodatkiem miodu –  w tej wersji najlepiej kosztować ją ze świeżym pieczywem. Wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów oraz jako dip do mięs i warzyw. Tahina to również główny składnik orientalnych zup i wyśmienitej, śródziemnomorskiej chałwy. Na sylwestrowy wieczór polecamy tahinę z dodatkiem natki pietruszki i jajka.

Składniki:
1 – 3 ząbki czosnku
½ szklanki tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
½ szklanki soku z cytryny
6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
1 jajko ugotowane na twardo
woda
sól do smaku

Przygotowanie: Czosnek przepuścić przez wyciskacz, rozetrzeć z solą i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie dodać tahinę i ciągle mieszając wlać pozostały sok z cytryny. Dodać wody, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wsypać posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać. Potem przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w plasterki i przystroić nim gotowy dip. Podawać z chlebkiem pita lub świeżym pszennym pieczywem.

Hummus

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

Składniki:
2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen) 300 g
tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
370 ml świeżego soku z cytryny
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
60 ml oliwy
garść posiekanej natki pietruszki
ostra papryka w proszku

Przygotowanie: Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami.

Jeżeli zabraknie nam czasu na samodzielne przygotowanie hummusu możemy kupić równie smaczny, gotowy produkt (np. Hummus marki Jasmeen). Po przełożeniu na talerzyk, podobnie jak hummus naszej produkcji tak i ten, przyozdabiamy pietruszką i skraplamy oliwą.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI