Żółty groch z dzikim ryżem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
7 szklanek wody;
1/2 szklanki dzikiego ryżu;
1,5 szklanki łuskanego
żółtego grochu; łyżka soli;
łyżka kminku indyjskiego;
1,5 łyżki kurkumy;1/2 łyżki suszonego imbiru; 1/2 łyżeczki asafetidy;ewentualnie
4 ugotowane jajka.|Składniki na 4 porcje:
7 szklanek wody;
1/2 szklanki dzikiego ryżu;
1,5 szklanki łuskanego
żółtego grochu; łyżka soli;
łyżka kminku indyjskiego;
1,5 łyżki kurkumy;1/2 łyżki suszonego imbiru; 1/2 łyżeczki asafetidy;ewentualnie
4 ugotowane jajka.

reklama

Do garnka włożyć groch, dziki ryż i zalać wodą. Przyprawy uprażyć na suchej patelni i dodać do grochu. Gotować pod przykryciem aż potrawa zrobi się gęsta.

Z okazji Wielkanocy można przekornie na wierzchu potrawy położyć jajko i posypać kurkumą.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!