Jak rozpoznać nadwrażliwość na gluten?

123rf.com

Nieceliakalna nadwrażliwości na gluten została sklasyfikowana jako jednostka chorobowa dopiero w roku 2010. Jakie objawy mogą wskazywać na NCGS?
Nieceliakalna nadwrażliwości na gluten to choroba diagnozowana od wczesnego dzieciństwa aż po późną starość. Statystycznie jednak najwięcej zachorować odnotowuje się u kobiet po 40 roku życia. W przypadku dzieci zaobserwowano większą liczbę zachorowań u chłopców. Najczęstszymi objawami NCGS są:

reklama

  • bóle brzucha, którym towarzyszą uporczywe wzdęcia,
  • nieuzasadniony niepokój, w tym zaburzenia snu,
  • problemy z kontaktowością,
  • chroniczne zmęczenie,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zmiany skórne,
  • utrata masy ciała,
  • zaparcia lub biegunka,
  • depresja,
  • niedokrwistość,
  • drętwienie kończyn, w tym palców,
  • równoczesne występowanie astmy lub alergicznego nieżytu nosa.

Ze względu na podobne objawy i przebieg choroby NCGS często mylone jest celiakią lub alergią na pszenicę. Jednak reakcje na gluten mogą być odmienne, odróżnia je m.in. czas wystąpienia objawów. W przypadku NCGS pierwsze dolegliwości pojawią się w kilka godzin lub kilka dni po spożyciu glutenu, osoby chore na celiakię mogą odczuć skutki dopiero po kilku tygodniach, natomiast alergicy zareagują najszybciej, nawet kilka minut po zjedzeniu pszenicy. Diagnostyka jest bardzo ważna, gdyż wprowadzenie restrykcyjnej diety bezglutenowej bez nadzoru specjalisty może być niekorzystne dla zdrowia.

Komentarz: dr n. med. Mirosława Gałęcka z Instytut Mikroekologii w Poznaniu