Bardzo proste ciasteczka, które długo pozostają świeże i chrupiące. Austriacki przysmak!
Składniki: 180 g masła, 70 g łuskanych migdałów, 50 g cukru, 2 żółtka, 210 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Szybko wymieszać wszystkie składniki do ciasta kruchego i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (oryginalnie księżyce).Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około dziesięciu minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru. Wymieszać cukier puder i cukier waniliowy razem, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką.
Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni, długą pozostaną kruche.
Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości