1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Jedno z najbardziej klasycznych sycylijskich dań swą nazwę zawdzięcza Normie - tytułowej bohaterce jednej z oper Vincenzo Belliniego.

Bakłażan, pokrojony w grubą kostkę,

Oliwa extra vergin,

500 g pomidorów  (świeżych lub z puszki)

Dwa ząbki czosnku,

Garść liści bazylii,

500 gram makaronu (fussili, rigatoni, spaghetti...)

Sól, pieprz

Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy bakłażany i smażymy około 8 minut. Dodajemy pomidory (jeśli świeże to sparzone i pokrojone w kostkę), doprawiamy i smażymy jeszcze 10 minut, aż pomidory zamienią się w sos. Jednocześnie gotujemy makaron al dente - gdy będzie gotowy, mieszamy go z sosem i posypujemy pokruszoną ricottą oraz liśćmi bazylii.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze