Pasternak, pietruszki i marchewki myjemy, obieramy i kroimy w podłużne trójkąty. Blanszujemy w osolonej wodzie z łyżką cukru. Na patelni rozgrzewamy miód, a gdy zrobi się płynny, dodajemy orzechy i podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie wrzucamy warzywa, całość mieszamy i dodajemy rozmaryn. Dusimy przez 4 minuty. Wlewamy białe wino i smażymy do pełnego odparowania, po czym dodajemy łyżkę zimnego masła i mieszamy. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy na maśle na lekko złoty kolor. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Patelnię z ryżem zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane jajko, energicznie mieszając do jego pełnego ścięcia. Dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż układamy na środku talerza, kładziemy na nim karmelizowane marchewki i orzechy. Dekorujemy listkami tymianku.
Składniki
Na 4 porcje:
5 pasternaków,
po 2 kolorowe marchewki (fioletowe, pomarańczowe, żółte),
3 pietruszki,
4 łyżki miodu,
1 gałązka rozmarynu,
3 łyżki orzechów włoskich,
100 ml białego wytrawnego wina,
sól do smaku, cukier do smaku,
1 łyżka zimnego masła.
Ryż z jajkiem: 400 g ugotowanego ryżu,
3 jajka,
sól,
pieprz,
1 łyżka masła,
1 łyżka listków tymianku (może być suszony)