Takie pytanie często pojawia się w sezonie jesienno-zimowym, w którym silny, odporny na infekcje organizm staje się kwestią szczególnie istotną. Jak przygotować układ odpornościowy do walki z niskimi temperaturami? Jak zapewnić sobie dobrą formę w tym trudnym okresie?
Ruch to zdrowie!
Aktywność fizyczna to najlepszy sposób na wzmocnienie odporności. Ruch na świeżym powietrzu pozwala nie tylko dotlenić i zahartować organizm, ale i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Niższy poziom cholesterolu, mniej problemów z sercem i sprawniejszy układ oddechowy – oto podstawowe zalety fizycznej aktywności. Zwykły spacer, z którego najchętniej korzystają osoby cierpiące z powodu takich dolegliwości, , może przynieść wiele wspaniałych rezultatów. Bardziej intensywny trening, jak
bieganie czy jazda na rowerze, również może skutecznie wzmocnić formę. Warto tu jednak zadbać dodatkowo o układ ruchu i sięgnąć po
suplement diety zawierający
kolagen Na stawy, często dokuczające w chłodniejsze i wilgotniejsze dni, wpływa on doskonale, przez co nie utrudnia codziennych treningów.
Wśród suplementów zalecanych osobom aktywnym ważne miejsce zajmuje 4flex, którego najważniejszym składnikiem jest właśnie kolagen.
Dieta, która wzmacnia
Dla wzmocnienia naturalnej odporności organizmu wybór zdrowych produktów spożywczych jest niezwykle ważny. Świeże owoce i warzywa dzięki znajdującym się w nich witaminom z pewnością mogą skutecznie wzmocnić układ immunologiczny. Szczególnie ważną rolę odgrywa tu
witamina C, której w diecie zabraknąć nie może. Gdzie jej szukać? Wiadomo, że w cytrusach. Jednak wbrew pozorom to nie one są najlepszym źródłem witaminy C. Dzika róża, czarna porzeczka, brukselka oraz papryka – te produkty zajmują pierwsze miejsce na liście najlepszych źródeł tej cennej dla zdrowia witaminy. W szczególnie trudnym dla zdrowia okresie warto też sięgnąć po tran lub tłuste ryby morskie. Znajdujące się w nich kwasy tłuszczowe doskonale wspierają naturalną odporność organizmu i pozwalają cieszyć się doskonałą formą przez cały rok.
Cenni sojusznicy układu odpornościowego
Natura stworzyła wiele wspaniałych leków, które dołączone do diety mogą znacznie poprawić naszą formę. Aromatyczny imbir, bakteriobójczy czosnek czy odkażający seler to tylko ci najważniejsi sojusznicy naszego układu odpornościowego. Jogurt z żywymi kulturami bakterii oraz mleko to kolejne ważne składniki zdrowej diety, po które warto sięgać bez względu na porę roku.
nie wymaga od nas zbyt wielu poświęceń, a pozwala zachować dobrą formę przez cały rok. Urozmaicona dieta pełna witamin i minerałów, wsparta systematyczną aktywnością fizyczną może zdziałać cuda. Efekt? Mocniejszy organizm, który będzie w stanie skutecznie radzić sobie z licznymi zagrożeniami.