Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, jak bardzo groźny dla zdrowia jest wysoki poziom cholesterolu we krwi. Warto nadmienić, że na taki stan cierpi obecnie ponad połowa dorosłych Polaków, lecz tylko 7 proc. mężczyzn i 8 proc. kobiet stosuje odpowiednie leczenie.
Groźny cholesterol
Cholesterol to jeden z ważniejszych związków w naszym organizmie i jednocześnie jeden z najbardziej niebezpiecznych, oczywiście tylko wtedy, kiedy pojawia się w nadmiarze. Związek ten wchodzi w skład ludzkich błon komórkowych, jego pochodne używane są do produkcji hormonów sterydowych i kwasów żółciowych. Dlaczego więc nadmiar cholesterolu jest niebezpieczny dla zdrowia? Uważa się, że podwyższony cholesterol w surowicy krwi istotnie wpływa na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób serca – szczególnie niebezpieczny jest wysoki poziom tzw. złego cholesterolu o niskiej gęstości (LDL.) Jak można temu zapobiegać? Wystarczy stosować odpowiednią , obfitą w produkty bogate w sterole roślinne. Czym są te związki i jaka jest ich rola? W jakich produktach możne je znaleźć?
Czym są sterole roślinne?
Sterole roślinne, zwane również fitosterolami, są jednym z podstawowych składników budulcowych błon komórek roślinnych, w odróżnieniu od cholesterolu, który wchodzi w skład błon komórek zwierząt. Spożycie steroli z przeciętną dietą zachodnioeuropejską oscyluje około 200-300 mg na dobę i jest to za mało aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Optymalna ilość to ok. 2g – przyswojenie takiej ilości tylko i wyłącznie przy zastosowaniu normalnej diety jest po prostu niemożliwe. Dlatego należy regularnie spożywać tzw. żywność funkcjonalną – jednym z przykładów takich produktów jest . Mechanizm działania fitosteroli w niej zawartych opiera się na podobieństwie tej cząsteczki do cząsteczki cholesterolu, dzięki czemu konkurują one o miejsce w receptorach, które inicjują transport nadmiaru cholesterolu. Fitosterole wypierają cząsteczki cholesterolu z tzw. miceli, ograniczając jego wchłanianie do krwi.
Regularne spożywanie fitosteroli pozwala skutecznie ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń lub znacznie opóźnić ich wystąpienie. Badania pokazują, że znaczące spadki poziomu cholesterolu (7-10 proc) odnotowuje się już po 2-3 tygodniach przyjmowania steroli roślinnych, co skutkuje lepszym samopoczuciem i ogólną poprawą stanu zdrowia.