Antyoksydanty na odporność

123rf.com

Jesienią i zimą jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje. Warto szczególnie zadbać o to, co trafi na nasze talerz, ponieważ zdrowa dieta pomaga wzmocnić odporność i ustrzec się przed chorobami.

reklama

Podstawę diety powinno stanowić pięcioposiłkowe menu, dostosowane ilościowo do indywidualnych potrzeb. Warto zadbać, by znalazło się w nim odpowiednio dużo białka, które stanowi budulec dla przeciwciał zwalczających patogeny. Równie ważne są substancje regulujące wspierające pracę układu odpornościowego, substancje działające ochronnie na komórki oraz substancje działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego biorą udział między innymi witaminy z grupy B, które znajdziemy w dużych ilościach w pełnoziarnistych produktach zbożowych (razowym pieczywie, ciemnym makaronie) i kaszach. Warto więc, by kasze regularnie trafiały na nasze talerze, a chleb z pełnego przemiału stał się podstawą naszych kanapek. Kasze to doskonały dodatek do zup, zapiekanek, jednogarnkowych kociołków i szybkich dań z patelni typu stir-fry, coraz większą popularnością ciesza się także kaszotta. Do takich potraw idealnie pasują warzywa, które również wspierają odporność ze względu na zawarte w nich antyoksydanty.


Antyoksydanty to substancje o różnej naturze, które chronią nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Obficie występują w warzywach i owocach, szczególnie tych czerwono- pomarańczowych (papryce, pomidorach, marchewce, dyni) oraz tych bogatych w witaminę C (brokułach, natce pietruszki, cytrusach, truskawkach, owocach leśnych). Zatem starajmy się, by nie zabrakło ich w naszej jesienno-zimowej diecie. Świeże warzywa i owoce śmiało możemy zastąpić mrożonkami”, wyjaśnia dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia.

Właściwości antyoksydacyjne mają ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie i oleje roślinne. Właściwe zasoby tych składników zapewnimy sobie, włączając do diety sałatki skropione olejem lnianym oraz dania z łososia lub makreli.

W „diecie na odporność” nie powinno również zabraknąć cebuli ani czosnku. Warzywa te są źródłem związków siarki, ktore działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Cebulę i czosnek najlepiej jeść na surowo, rozgniecione lub posiekane (związki siarki wtedy właśnie się uwalniają).

W jesienno-zimowej diecie dużą rolę odgrywają także produkty probiotyczne, czyli zawierające żywe kultury pożytecznych bakterii. Należą do nich fermentowane produkty mleczne z probiotykami, kiszone ogórki, kiszona kapusta i soki z kiszonych warzyw. Probiotyki mają udowodnione właściwości prozdrowotne – pomagają zwalczać mikroorganizmy chorobotwórcze, a także regulują pracę układu pokarmowego. Im bardziej różnorodne produkty pojawiają się na naszych talerzach, tym większe prawdopodobieństwo, że naszemu organizmowi niczego nie zabraknie i nie dopadnie nas jesienne przeziębienie.

na podts. mat. Zachowaj Równowagę