Wszystkie ziarna są źródłem dobrych węglowodanów, witamin i soli mineralnych, mają też niewiele tłuszczów. Ale pełne ziarna są jeszcze zdrowsze. Dostarczają między innymi błonnika, magnezu, potasu.
Co warto wiedzieć na temat produktów pełnoziarnistych?
- Kromka białego pieczywa z supermarketu zawiera ok. 66 kcal, 1,9 g białka i 0,6 g błonnika a kromka pieczywa pełnoziarnistego zawiera ok. 69 kcal, 3,6 białka i 1,9 g błonnika. Bez trudu widać, która dostarcza organizmowi więcej energii!
- W trakcie rafinacji produktów zbożowych, takich jak biały ryż czy biała mąka, ziarna są pozbawiane łuski i zarodka, i w efekcie tracą do 80% wartości odżywczej, mimo że do żywności są dodawane witaminy i sole mineralne. Poza tym gotowe produkty nie mają błonnika, a ten m.in. dłużej zapewnia poczucie sytości.
- Produkty pełnoziarniste są powszechnie dostępne w sklepach, także w wielu pizzeriach można już zamawiać makarony i pizzę z pełnego zboża. Warto więc na stałe wprowadzić do diety kaszę jaglaną, płatki owsiane, pieczywo i makarony pełnoziarniste, kaszę bulgur i mąkę gryczaną.
- Klasyczne pieczywo pełnoziarniste jest ciemniejsze i ma lekko gorzki smak, ale sam kolor pieczywa nie gwarantuje, że jest to faktycznie produkt pełnoziarnisty.