Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Czy też popełniasz te błędy w odżywianiu?

123rf.com
25 kwietnia 2016 in Zdrowie by redakcja
20% Polaków ocenia swoje zdrowie jako przeciętne, a co dziesiąty jako złe lub bardzo złe – wynika z szacunków GUS. Eksperci podkreślają – prawidłowa dieta to najprostszy sposób aby zadbać o siebie. Dowiedz się, dlaczego owoce nie zawsze są Twoim sprzymierzeńcem oraz czy dobrze robisz rezygnując z glutenu.

Rezygnacja ze śniadania
W porannym pośpiechu łatwo zapomnieć, że tylko kawa przed wyjściem z domu to nie najlepszy początek dnia. Niejedzenie śniadań prowadzi do spadku glukozy we krwi – stajemy się mniej wydajne psychicznie i fizycznie. „Warto wstać kilka minut wcześniej i poświęcić ten czas na przygotowanie pożywnego posiłku, składającego się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, pełnowartościowego białka i dodatku roślinnego. Posiłki warto spożywać w odstępach nie dłuższych niż 3,5 godziny”, mówi Katarzyna Uścińska, dietetyk w Klinice Demeter w Warszawie

Przekąski typu light
Polacy chętnie wybierają produkty odtłuszczone, uważając, że są dietetyczne i dużo zdrowsze od tych standardowych. Tymczasem obniżona zawartość tłuszczu lub jego brak oznacza więcej cukrów i substancji utrzymujących konsystencje i smak ulubionego produktu.Wypełniacze, bo o nich mowa, przyjmowane długofalowo, nie są ani dietetyczne, ani dobre dla zdrowia.

Owoce na kolację
Wraz z nadejściem wiosny chętniej sięgamy po owoce, przekonani, że są najlepszym źródłem witamin i świetnie wpływają na organizm. To prawda, ale dużo zależy od tego kiedy i jakie owoce wybieramy. Według ekspertów najlepiej spożywać je do godziny 15, wtedy zawarta w nich glukoza pozwala naszemu organizmowi lepiej i wydajniej pracować. Błędem jest jedzenie owoców na deser, szczególnie winogron, bananów, kiwi i żółtego melona, kilka minut po głównym posiłku, ponieważ podnoszą one kaloryczność oraz i IG (Indeks Glikemiczny) całego dania, a to może wpływać na magazynowanie tkanki tłuszczowej w przypadku źle zbilansowanej diety. Sięgasz po owoce przed snem? To kolejny błąd! Zostaną błyskawicznie strawione przez organizm, a cukier w nich zawarty pobudzi apetyt sprawiając uczucie jeszcze większego głodu.

Samodzielne wyliczania zapotrzebowanie kalorii 
Wiele osób uważa, że prawidłowe odżywanie oznacza bezwarunkowe ograniczanie kalorii. Niemal wszystkie diety opierają się na zasadzie: mniej kalorii – lepszy efekt. Ale prawidłowe wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego nie jest takie proste, to kwestia indywidualna, zależna m.in. od trybu życia i pracy, wieku czy stanu zdrowia. Wystarczy dostarczyć zbyt małą ilość kalorii, a w efekcie organizm zamiast spalać, zacznie je magazynować. Doprowadzi to do zwiększenia masy ciała, osłabienia i uczucia zmęczenia.

Całkowite wyeliminowanie glutenu z menu
Częstym błędem jest unikanie produktów zawierających gluten. Tymczasem pieczywo pełnoziarniste jest źródłem dobrych węglowodanów i błonnika, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości. „Dodatkowo wykazuje wiele innych, udowodnionych naukowo efektów prozdrowotnych. Poza tym produkty pełnoziarniste są jednym z najlepszych źródeł witamin z grupy B”, dodaje ekspert.


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI