- Zwierciadlo.pl
- >
- Styl Życia
- >
- Zmiana nawyków żywieniowych
Analiza 112 badań poświęconych nawykom żywieniowym, przeprowadzona przez naukowców Cornell Food and Brand Lab w Cornell University wykazała, że zdrowe odżywianie wiąże się z łatwym dostępem do owoców i warzyw. Trzy kluczowe czynniki sprawiające, że chętniej sięga się po zdrowe pokarmy, to: dostępność, atrakcyjność i oczywistość wyboru. „Te trzy czynniki pozwalają wprowadzić nieskończenie wiele zmian, by ludzie - włączając w to nas samych - odżywiali się zdrowo”, komentuje dr Brian Wansink, autor badania i dyrektor Cornell Food and Brand Lab.
Osoby odżywiające się najzdrowiej deklarują, że na ich wybory wpływa to, że w restauracjach, sklepach spożywczych, kafeteriach albo w domu na przykład owoce i warzywa są widoczne, łatwo dostępne, atrakcyjnie wyeksponowane i wydają się naturalnym konsumenckim wyborem.
Badanie opublikowane w „Psychology and Marketing” wykazało, że gdy umieścimy owoce w ładnej misce (na przykład obok kluczyków do samochodu), sięgnięcie po banana czy jabłko jest nagle bardziej naturalne, atrakcyjne i właściwe niż zjedzenie czekoladowego ciastka albo czipsów.