1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pad Thai – makaron ryżowy z krewetkami i tofu

Składniki
  • krewetki 20 sztuk
  • makaron ryżowy 250 g
  • jajka 3 sztuki
  • olej 60 g
  • słone orzeszki ziemne 100 g
  • kiełki sojowe 80 g
  • szczypiorek 60 g
  • sos ostrygowy 30 g
  • ketchup 150 g
  • sos sojowy ciemny 0,1 litra
  • cukier 80 g (łyżka)
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy sos, który będzie nam potrzebny do przyrządzenia pad tai: ketchup, wodę i cukier gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy ciemny i gotujemy do zagotowania.
  2. Na rozgrzany olej wlewamy roztrzepane jaja, dodajemy krewetki i energicznie mieszamy, następnie dodajemy pokrojony makaron ryżowy.
  3. Doprawiamy sosem ketchupowym i sosem ostrygowym i dodajemy zmielone orzeszki słone.
  4. Pod koniec smażenia dodajemy kiełki sojowe i szczypiorek.
  5. Dekorujemy orzeszkami słonymi i szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Podsumowanie przepisu
Autor: Artur Grajber, szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie, autor bloga kulinarnego www.akademia-kulinarna.pl. Zupa dostępna w restauracji The Oriental.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze