Składniki
- krewetki 20 sztuk
- makaron ryżowy 250 g
- jajka 3 sztuki
- olej 60 g
- słone orzeszki ziemne 100 g
- kiełki sojowe 80 g
- szczypiorek 60 g
- sos ostrygowy 30 g
- ketchup 150 g
- sos sojowy ciemny 0,1 litra
- cukier 80 g (łyżka)
Sposób przygotowania
- Gotujemy sos, który będzie nam potrzebny do przyrządzenia pad tai: ketchup, wodę i cukier gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy ciemny i gotujemy do zagotowania.
- Na rozgrzany olej wlewamy roztrzepane jaja, dodajemy krewetki i energicznie mieszamy, następnie dodajemy pokrojony makaron ryżowy.
- Doprawiamy sosem ketchupowym i sosem ostrygowym i dodajemy zmielone orzeszki słone.
- Pod koniec smażenia dodajemy kiełki sojowe i szczypiorek.
- Dekorujemy orzeszkami słonymi i szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Podsumowanie przepisu
Autor: Artur Grajber, szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie, autor bloga kulinarnego
www.akademia-kulinarna.pl. Zupa dostępna w restauracji The Oriental.