Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zupa migdałowa z kroplą białej czekolady


24 listopada 2010 Przepisy Dorota i Bogdan Biały
Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 4 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, kubek śmietany 36 proc. (200 g), 300 g migdałów, kawałek kory cynamonu, laska wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 kromki chałki, tabliczka białej czekolady. Czas przygotowania: 30 min

Zagotować mleko z cukrem, rozkrojoną wzdłuż laską wanilii, kromkami chałki i cynamonem. Migdały uprażyć na suchej patelni, a gdy ostygną, zmielić w młynku do kawy. Do śmietany dodać mąkę, dobrze wymieszać, wlać ugotowane wcześniej mleko, wsypać migdały i zagotować. Wyjąć cynamon i wanilię (najpierw wyskrobać nożem ziarenka wanilii i wrzucić je do zupy). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać łyżkę do każdej porcji.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI