Zupa rzeżuszanka

reklama

Składniki
  • rzeżucha 3 garści + do dekoracji
  • koperek 1 wiązanka
  • seler naciowy 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pietruszka – korzeń 1 szt.
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • liście laurowe 2 szt.
  • bulion z wędzonego boczku 1 l
  • świeży tymianek 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • tarty chrzan 1 łyżka
  • serwatka, opcjonalnie śmietanka kremówka 100 ml
  • cebulki dymki 5 szt.
  • szczypiorek 1 pęczek
  • jajka ugotowane na twardo 1 jajko na 1 osobę
Sposób przygotowania

W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Wlać bulion i zagotować a następnie dodać posiekany tymianek, sól i pieprz oraz chrzan. Dobrze zamieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Jak zupa będzie gotowa zabielić śmietanką albo serwatką. Zupę można podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku (może być ciabatta) z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą. 

Podsumowanie przepisu

RZEŻUSZANKA…jak to wdzięcznie brzmi 🙂 nie uwierzycie, ale jest to oryginalna włoska zupa podawana zimą lub wiosną, której głównym składnikiem jest… rzeżucha, spożywana na ciepło lub na zimno 🙂 

Postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana/serwatka, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania z jajkiem.