fbpx

Najpiękniejsze książki kulinarne 2019

Najpiękniejsze książki kulinarne 2019
Gotowanie to nie tylko odkrywanie nowych smaków, ale również często odległych kultur (Fot. iStock)

Lubicie gotować? A czytać? Jeśli na oba pytania odpowiadacie twierdząco, to propozycja dla was. Wybraliśmy 8 najciekawszych, naszym zdaniem, książek kulinarnych ostatniego roku.

Głodne życia

„Nienasycone” to historie 14 słynnych i charyzmatycznych kobiet opowiedziane z oryginalnej perspektywy, bo przez kulinaria i potrawy. Norweżka i Polka, autorki książki, przyjrzały się blisko m.in.: Marii Antoninie, Fridzie Kahlo, Coco Chanel, Sophii Loren czy Björk. Dobrały przepisy na dania, które (prawdopodobnie) jadła każda z nich, a także… wcieliły się w nie podczas dowcipnych i wyrafinowanych sesji zdjęciowych.

Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès „Nienasycone”, wyd. Dwie Siostry 2019.

Lekkość tradycji

Domowa kaszanka ze śliwkami, rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi, turbot gotowany w maśle z pieczonym kalafiorem: to lekka interpretacja tradycyjnej polskiej kuchni w wersji Andrzeja Polana. Szef kuchni i autor programów kulinarnych napisał książkę, w której znajdziemy dania serwowane w jego restauracji, ale te przepisy można odtworzyć w każdej kuchni!

Andrzej Polan „Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu”, Edipresse 2019.

Kwintesencja umami

Ramen to jedna z najpopularniejszych i zarazem najtrudniejszych japońskich potraw – od kilku lat podbija również Polskę. Jeśli chcecie zrobić go w domu, książka Tove Nilsson na pewno w tym pomoże. Gdy opanujecie już sztukę przygotowania podstawowego bulionu i makaronu, możecie iść krok dalej i eksperymentować z dodatkami. Miso ramen, black cod ramen, kimchi ramen pozwolą wam poczuć kwintesencję umami, piątego smaku.

Tove Nilsson „Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, Prószyński i S-ka 2019.

Smak Portugalii

Co Braga ma wspólnego z marmoladą i Grekami oraz dlaczego Porto denerwuje i zachwyca jednocześnie? Na te i inne pytania odpowiada Bartek Kieżun, który odwiedził różne części Portugalii i według konkretnych miejsc podzielił potrawy w książce, przeplatając je barwnymi opowieściami. Wśród przepisów m.in.: krokiety z dorsza (z Tomaru) i kiełbasa Alheira (z Porto).

Bartek Kieżun „Portugalia do zjedzenia”, Buchmann 2019.

Prosto z ognia

Z ogniem, pieczeniem i grillowaniem nie musi kojarzyć się tylko mięso – także warzywa czy grzyby doskonale się do tego nadają. Jak prawidłowo upiec buraka czy kapustę? Kiedy wybierać węgiel, a kiedy drewno? Jaka jest optymalna temperatura grillowania? Dzięki tej książce osiągniesz w tej materii perfekcję. Mamy tu 70 przepisów, np.: bataty z węgla z białą fasolą w śmietanie, grillowany kalafior z gremolatą czy love drink z pieczonego selera. Nic tylko piec i grillować!

Martin Nordin „Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw”, wyd. Zwierciadło 2019.

Szczęście (z) jedzenia

Jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne? Szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart przekazują wiedzę żywieniową nie tylko w teorii, lecz także w praktyce, podając mnóstwo smacznych przepisów. Sałatka pomidorowa z domowym twarogiem, pasta z bakłażana czy gulasz z jelenia – instrukcje przygotowania takich dań przeplatają się tu z tekstami o florze bakteryjnej czy o spersonalizowanym żywieniu. Każdy może znaleźć tu dietę najlepszą dla siebie.

Niklas Ekstedt i Henrik Ennart „Happy Food 2.0”, Burda 2019.

Z winem przez Europę

Dziennikarz winiarski Tomasz Prange-Barczyński jest świetnym przewodnikiem w podróży po winnicach. Z pasją i erudycją opowiada o winach, miejscach, w których powstają, i tworzących je ludziach. Tym razem zabiera czytelników zarówno do bardzo znanych regionów Europy, Tokaju czy Szampanii, jak i mniej oczywistych, np. austriackiego Carnuntum czy Lubuskiego i Dolnośląskiego, gdzie powstaje coraz więcej świetnych win.

Tomasz Prange-Barczyński „Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy”, Pascal 2019.

Na zimne dni

„Mamucie przysmaki” to nazwa bloga Violi Grzelki oraz tytuł jej właśnie wydanej książki. Dania na jesień, zimę i przedwiośnie często przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Gulasz z soczewicy, karnawałowa dynia w karmelu ze śliwkami czy zaskakujący krupnik z batatami warte są wypróbowania. Przepisy uzupełnione są zdjęciami potraw i obrazów stworzonych przez autorkę.

Viola Grzelka „Mamucie przysmaki”, wyd. Violetta-Kilian Grzelka 2019.