• Dieta najmłodszych powinna być prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych – białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych (szczególnie żelaza i wapnia).
Modelowy talerz żywieniowy dla dzieci w wieku od 1 do 3 lat, przygotowany przez Instytut Matki i Dziecka, obrazuje udział poszczególnych grup produktów wyrażony w ilościach porcji w jadłospisie dziecka. Dostępny na przykład w „Poradniku żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia”, do pobrania bezpłatnie z: https://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf.
Pełnowartościowa całodzienna dieta dziecka powinna uwzględniać produkty z różnych grup żywności, w następującej liczbie porcji: 4-5 porcji produktów białkowych, 2 porcje mleka oraz 1 porcja produktów mlecznych, 1-2 porcji mięsa, drobiu lub ryb, 5 porcji produktów zbożowych, 5 porcji warzyw, 4 porcje owoców i 1-2 porcji tłuszczów.
Warzywa są ważnym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Według nowych norm Instytutu Matki i Dziecka średnia całodzienna racja pokarmowa na warzywa wynosi 200 g.
Wiele witamin, minerałów i związków organicznych znajdziemy również w owocach. Warto je nie tylko jeść, ale można również pić w postaci soków owocowych. Należy jednak wybierać te naturalne (niesłodzone) i nie przesadzać z ich ilością. Porcja wielkości pół szklanki wyciskanego soku to dobry pomysł na jeden z posiłków uzupełniających malucha (II śniadanie lub podwieczorek).
Mleko i produkty mleczne są szczególnie ważne, gdyż zawierają wapń – niezbędny do budowy kości, zębów oraz prawidłowego przebiegu wielu przemian metabolicznych. Zapotrzebowanie na wapń w diecie dziecka w wieku 1-3 lat według obecnych norm wynosi 700 mg.
Jaja możemy podawać w ilości do 3-4 sztuk w tygodniu. Wysoką zawartość białka znajdziemy również w mięsach i rybach, które są też doskonałym źródłem witamin B1, PP, B12, żelaza, cynku oraz wielu pierwiastków śladowych. Ryby (szczególnie tłuste ryby morskie z bezpiecznego źródła) zaleca się podawać 1-2 razy w tygodniu.
Aby nawodnić młody organizm, najlepsza jest woda. Dzienne zapotrzebowanie na płyny dla dziecka w wieku 1-3 lata to około 1300 ml na dobę.
Dzienna podaż niezbędnej dla prawidłowego wzrostu i rozwoju witaminy D dla dzieci w wieku
13-36 miesięcy wynosi 600 j.m.
Ważne jest, aby żywność dla dzieci pozbawiona była szkodliwych substancji, takich jak: metale szkodliwe dla zdrowia, środki ochrony roślin (pestycydy), nawozy sztuczne, syntetyczne substancje i konserwanty dodawane do żywności.
Materiały prasowe: 1000dni.pl