Jarmuż to wdzięczne i zdrowe warzywo. Można przyrządzać z niego gulasze, sałaty potraktować jak szpinak i z dodatkiem czosnku udusić do makaronu. Można potraktować go również jako dobrą, szybką przystawkę do podgryzania. Słodkie czipsy z jarmużu uzależniają!
liście jarmużu – garść
golden syrup/sok z agawy/melasa lub inny słód – 1 łyżka
cynamon – jedna łyżeczka
sól morska -szczypta
olej – jedna łyżeczka
Jarmuż umyj i osusz. Podrzyj na mniejsze listki usuwając grube łodyżki.
Do miski wlej łyżkę słodkiego syropu, olej i cynamon. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jarmuż i za pomocą otwartej dłoni wymieszaj tak by słodka marynata okryła liście.
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
Chipsy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 4-5 minut, aż liście zrobią się chrupkie.