1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Muffinki ze szpinakiem na drugie śniadanie

Muffinki ze szpinakiem na drugie śniadanie

123rf.com
123rf.com
Duży odsetek dzieci, odwzorowując nawyki rodziców, nie je śniadań przed wyjściem do szkoły, a drugie śniadanie to często produkt kupiony gdzieś na szybko. Co przygotować dziecku na drugie śniadanie?ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Drugie śniadanie pakowane dziecku do tornistra nie musi być nudne i nie muszą to być różne wariacje kanapki z wędliną lub serem. By zapakowany dziecku posiłek nie wylądował w koszu, warto dostosować go do preferencji smakowych dziecka i pamiętać o atrakcyjniej formie podania. Oto przepis autorstwa dietetyk Zuzanny Anteckiej, ekspertki kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

 

Składniki

120 g świeżego lub mrożonego szpinaku 160 g mąki orkiszowej (może być pół na pół z razową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 30 ml oleju rzepakowego 125 ml naturalnego jogurtu 100 g pokrojonej w kostkę fety*

Dodatkowo: 1 szklanka soku jabłkowego

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180C. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem. Ser feta pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i szybko przemieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek (do ¾ wysokości), w każdą muffinkę wcisnąć kilka kostek sera Feta. Piec ok. 25 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze