Witaminy z grupy B są znane z tego, że dodają energii naszemu ciału. Jest to nam potrzebne zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy organizm regeneruje się po zimie. Nowe badania sugerują, że warto sięgać po pokarmy bogate w witaminę B 12.
B 12 pozytywnie oddziałuje na nasz system nerwowy a także na metabolizm komórkowy. Nowe odkrycia dotyczą tego, że odgrywa ona ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu.
W artykule opublikowanym w czasopiśmie Neurology czytamy, że niedobór witaminy B12 jest związany z kurczeniem się mózgu i pogarszaniem pamięci. Ludzie starsi, którzy mieli najmniejsze mózgi i jednocześnie najniższe wyniki w testach mierzących myślenie, rozumowanie i pamięć, mieli równocześnie niedobór w organizmie witaminy B 12. Wraz z wiekiem nasz mózg naturalnie się kurczy, jednak można ten proces zahamować, dostarczając sobie tej witaminy. Zbadano, że jej niedobór prowadzi także do ogólnego otępienia i spadku energii, które jest wynikiem funkcjonowania mózgu pozbawionego witaminy B 12. Dlatego zwłaszcza wczesną wiosną warto sięgać po pokarmy w nią bogate, czyli mięso, ryby, drób, jajka, mleko i jego przetwory. Nie występuje ona w pokarmach pochodzenia roślinnego.