1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Imbir na odporność – 5 przepisów

Kłącze imbiru, zarówno świeże, jak i suszone, odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę oraz poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. (Fot. iStock)
Kłącze imbiru, zarówno świeże, jak i suszone, odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę oraz poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. (Fot. iStock)
W mitologii hinduskiej imbir przedstawiany jest jako roślina, która pomaga ludziom, zwierzętom oraz innym roślinom. Rosnąc w ogrodzie, podobno wytwarza pole energetyczne wspomagające wzrost i rozwój roślin rosnących w jego pobliżu. Dla nas, w Europie, imbir jest przede wszystkim stosowany na odporność. Możemy więc przyrządzić napar z imbiru, nalewkę lub herbatkę.

Właściwości lecznicze imbiru znane są ze względu na dużą ilość różnych olejków eterycznych. Kłącze imbiru, zarówno świeże, jak i suszone, odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę oraz poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Imbir działa na odporność. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, i przeciwbólowo. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu oraz reumatyzmie. Pomocny jest w leczeniu chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych.

Imbir na odporność – jak przyrządzać, aby zachował swoje właściwości?

Świeże kłącze imbiru należy obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć do słoiczka, dodać sok z cytryny (tyle, aby imbir był mocno mokry). Tak przygotowany zapas można przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Można dodawać do czarnej i zielonej herbaty lub pić jako sam napar.

Napar imbirowy

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania:

Imbir z cytryną zalać gorącą lub ciepłą wodą, następnie (do ciepłego napoju) dodać miód do smaku. Pić ciepły na czczo oraz w ciągu dnia, najlepiej razem z wiórkami. Można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Napój ten podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz przy odchudzaniu. Można podawać dzieciom. Trzeba zachować ostrożność przy chorobie wrzodowej oraz zagrożonej ciąży – należy skonsultować z lekarzem.

Imbir na odporność – nalewka przeciw reumatyzmowi

Składniki:

  • 100 ml spirytusu,
  • 1 łyżka imbiru w proszku.

Sposób przygotowania:

Imbir zalać spirytusem i odstawić na 7 dni. Odfiltrować, trzymać w ciemnej butelce (butelkę można owinąć szczelnie folią aluminiową) – smarować stawy.

Napar z imbiru do płukania nosa i gardła (przy nieżycie)

Składniki:

  • 2 łyżki świeżego, drobno startego imbiru (ewentualnie suszonego),
  • roztwór soli fizjologicznej.

Sposób przygotowania:

Imbir zalać roztworem soli fizjologicznej, zagotować i odstawić do ostygnięcia, potem odcedzić. Wstrzykiwać do nosa kilka razy dziennie lub płukać gardło.

Oprócz zwalczania bakterii i wirusów, imbir stymuluje odporność, ma też właściwości rozgrzewające.

Imbir na odporność – herbata według Pięciu Przemian

Składniki:

  • czarna herbata,
  • wrzątek,
  • liść laurowy,
  • goździk,
  • imbir starty lub w plasterku.

Sposób przygotowania:

W tym przepisie bardzo ważna jest kolejność dodawanych składników! Zalej herbatę wrzątkiem. Następnie dodaj kolejno: liść laurowy, goździk, a na końcu imbir. Odczekaj kilka minut, aż herbata się zaparzy.

Rozgrzewający napar z imbiru

Składniki:

  • sok z połowy cytryny,
  • cztery plastry świeżego korzenia imbiru,
  • miód według uznania,
  • kardamon,
  • goździki,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

Obrany i pokrojony w plastry imbir zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem – na tym etapie można do imbiru dodać przyprawy: goździki, cynamon lub kardamon. Dopiero po lekkim przestudzeniu napoju możemy dodać miód i cytrynę – wrzątek zabija bowiem wszystkie składniki odżywcze w tych składnikach. Jeśli zależy nam, by napój „naciągał” mocą imbiru – zostawmy korzeń w napoju, jeśli obawiamy się jego mocnego smaku – koniecznie go usuńmy. Napar z imbiru jest idealny na przednówek!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze