Stosowany od wielu lat na wszelkie dolegliwości układu oddechowego i odpornościowego. Oxymel – co to jest i w jaki sposób działa na organizm? Mieszanka, nazywana też ognistym cydrem (ang. fire cider), to prosty sposób na prewencyjne dbanie o nasze zdrowie.
Jesień czuć już w powietrzu. Warto więc zacząć myśleć o naturalnych sposobach wzmacniania odporności, które pomogą nam zachować zdrowie na czas długich, zimowych miesięcy. Jednym z tych, które z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu, jest oxymel. Naturalny antybiotyk, mało znany w Polsce (być może za sprawą mało zachęcającej nazwy), to preparat ziołowy, stosowany od lat. Ponoć na ból gardła i ułatwienie oddychania polecał go już sam Hipokrates.
Współczesny świat usłyszał o nim za sprawą cenionej, amerykańskiej zielarki Rosemary Gladstar, która nazwała go ognistym cydrem (ang. fire cider). Skąd to określenie? Oxymel to bowiem, według najprostszej definicji, wyciąg z octu jabłkowego, posłodzony miodem. Mieszanka ta ma silne właściwości rozgrzewające – stąd właśnie „ognisty”. Połączenie kwasu octu jabłkowego ze słodyczą i prozdrowotnymi właściwościami miodu, to fantastyczna mieszanka składników, które wzmacniają odporność organizmu – łagodzą suchość gardła, stany zapalne i zwalczają problemy trawienne.
Oxymel – jak pić ten napar i z czym go łączyć? Organiczny ocet jabłkowy ma wysoką zawartość kwasu octowego, a kiedy użyjemy surowej, niefiltrowanej wersji, otrzymujemy również "macierzyste" pasma białek, enzymów i pomocnych bakterii (podobne do tych, które można znaleźć w sfermentowanej herbacie kombucha). W międzyczasie miód przynosi ukojenie i zapewnia właściwości bakteriobójcze. Z czasem oxymel zaczęto urozmaicać i wzmacniać, dodając do bazowych składników wyciągi z ziół i warzyw.
– Oxymel to cenne źródło licznych przeciwutleniaczy, czyli magicznych substancji, które pomagają nam walczyć z różnymi patogenami i zapobiegają powstawaniu chorób. Liczne składniki, które możemy użyć do jego przygotowania mają właściwości rozgrzewające, bakterio- i wirusobójcze. Warto po niego sięgać nie tylko jesienią i zimą! Może okazać się cenny także o innej porze roku, bo na odporność zimą pracujemy głównie latem. Warto pamiętać, że napar będzie pomocny we wzmacnianiu odporności, jednak nie zastąpi zdrowej, różnorodnej diety – mówi Monika Hajduk, dietetyczka kliniczna, opisując oxymel i właściwości, jakie go charakteryzują.
Bazą oxymelu są wspomniane ocet jabłkowy i miód, koniecznie jak najbardziej naturalne i od zaufanego producenta. Tradycyjne przepisy na oxymel zwykle zalecały użycie większej proporcji miodu do octu: pięć części miodu na jedną część octu. Dziś jednak większość przepisów, wyjaśniających, jak zrobić oxymel, dąży do bardziej zrównoważonych proporcji. Co do dodatków istnieje pełna dowolność – możemy dodać do mikstury przeróżne owoce, warzywa i zioła o właściwościach prozdrowotnych. My przedstawiamy przepis na prawdziwie rozgrzewający, domowy oxymel.
Składniki:
- 200 ml octu jabłkowego,
- 200 ml miodu,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- 5 cm korzenia imbiru,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne.
Czosnek rozgniatamy, cebulę kroimy w kostkę, imbir kroimy w cieniutkie plastry. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, wstrząsamy, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na około 4 tygodnie. Po upływie tego czasu całość odcedzamy i tak powstały oxymel, czyli mieszankę octu z ekstraktami z warzyw i przypraw, przechowujemy w lodówce.
Zaleca się stosowanie od 2 do 3 łyżek stołowych oxymelu dziennie, rano lub wieczorem, jako środek zapobiegawczy. Można też wykorzystać go jako płukankę przy pierwszych oznakach drapania w gardle.