1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Oxymel – naturalny antybiotyk. Jak wykonać go w domu?

Oxymel – naturalny antybiotyk. Jak wykonać go w domu?

Bazą oxymelu są ocet jabłkowy i miód. Można go też wzmocnić, dodając do bazowych składników wyciągi z ziół i warzyw. (Fot. iStock)
Stosowany od wielu lat na wszelkie dolegliwości układu oddechowego i odpornościowego. Oxymel, nazywany też ognistym cydrem (ang. fire cider), to prosty sposób na prewencyjne dbanie o nasze zdrowie.

Jesień czuć już w powietrzu. Warto więc zacząć myśleć o naturalnych sposobach wzmacniania odporności, które pomogą nam zachować zdrowie na czas długich, zimowych miesięcy. Jednym z tych, które z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu, jest oxymel. Całkowicie naturalny, lecz mało znany w Polsce (być może za sprawą mało zachęcającej nazwy) preparat ziołowy, stosowany jest od lat jako naturalny antybiotyk. Ponoć na ból gardła i ułatwienie oddychania polecał go już sam Hipokrates.

Oxymel – czym właściwie jest?

Współczesny świat usłyszał o nim za sprawą cenionej, amerykańskiej zielarki Rosemary Gladstar, która nazwała go ognistym cydrem (ang. fire cider). Skąd to określenie? Oxymel to bowiem, według najprostszej definicji, wyciąg z octu jabłkowego, posłodzony miodem. Mieszanka ta ma silne właściwości rozgrzewające – stąd właśnie „ognisty”. Połączenie kwasu octu jabłkowego ze słodyczą i prozdrowotnymi właściwościami miodu, to fantastyczna mieszanka składników, które wzmacniają odporność organizmu – łagodzą suchość gardła, stany zapalne i zwalczają problemy trawienne.

Organiczny ocet jabłkowy ma wysoką zawartość kwasu octowego, a kiedy użyjemy surowej, niefiltrowanej wersji, otrzymujemy również "macierzyste" pasma białek, enzymów i pomocnych bakterii (podobne do tych, które można znaleźć w sfermentowanej herbacie kombucha). W międzyczasie miód przynosi ukojenie i zapewnia właściwości bakteriobójcze. Z czasem oxymel zaczęto urozmaicać i wzmacniać, dodając do bazowych składników wyciągi z ziół i warzyw.

– Oxymel to cenne źródło licznych przeciwutleniaczy, czyli magicznych substancji, które pomagają nam walczyć z różnymi patogenami i zapobiegają powstawaniu chorób. Liczne składniki, które możemy użyć do jego przygotowania mają właściwości rozgrzewające, bakterio- i wirusobójcze. Warto po niego sięgać nie tylko jesienią i zimą! Może okazać się cenny także o innej porze roku, bo na odporność zimą pracujemy głównie latem. Warto pamiętać, że napar będzie pomocny we wzmacnianiu odporności, jednak nie zastąpi zdrowej, różnorodnej diety – mówi Monika Hajduk, dietetyczka kliniczna.

Oxymel – przepis

Bazą są wspomniane ocet jabłkowy i miód, koniecznie jak najbardziej naturalne i od zaufanego producenta. Tradycyjne przepisy na oxymel zwykle zalecały użycie większej proporcji miodu do octu: pięć części miodu na jedną część octu. Dziś jednak większość przepisów dąży do bardziej zrównoważonych proporcji. Co do dodatków istnieje pełna dowolność – możemy dodać do mikstury przeróżne owoce, warzywa i zioła o właściwościach prozdrowotnych. My przedstawiamy przepis na prawdziwie rozgrzewający oxymel.

Składniki:

  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 200 ml miodu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne.

Czosnek rozgniatamy, cebulę kroimy w kostkę, imbir kroimy w cieniutkie plastry. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, wstrząsamy, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na około 4 tygodnie. Po upływie tego czasu całość odcedzamy i tak powstałą mieszankę octu z ekstraktami z warzyw i przypraw przechowujemy w lodówce.

Zaleca się stosowanie od 2 do 3 łyżek stołowych oxymelu dziennie, rano lub wieczorem, jako środek zapobiegawczy. Można też wykorzystać go jako płukankę przy pierwszych oznakach drapania w gardle.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze