Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.|Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.|Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.
Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.
Nauczyłam się już, jak panować nad takimi dylematami. Siadam z kieliszkiem wina i notuję wszyskie niezbędne zakupy i czynności. Realizuję je krok po kroku. Wigilię biorę na siebie, aby nikt nie czuł się niedoceniony. Ale rozdzielam zadania. Każdy ma wykonać potrawę i przynieść ją ze sobą na kolację. Nie wyobrażam sobie ucieczki od Wigilii bez obecności Bliskich.
Powtarzalność wigilijnych rytuałów, potraw, życzeń i celebrowanie każdej chwili jest dla mnie bardzo ważna. Tymczasem częstuję Was pasztetem z dzika. Świątecznym.
Dobrych świąt!
Składniki
- mięso z dzika: łopatka,karkówka 2 kg
- boczek z dzika 1 kg
- wątróbka z indyka 1/2 kg
- szklanka mleka
- jajka wiejskie 6 sztuk
- 3 duże cebule
- przyprawy zalewy: liście laurowe,jałowiec,kolendra, gożdziki, pieprz czarny,ziele angielskie - po trzy sztuki
- wytrawne czerwone wino 1 butelka
- korzeń imbiru 2 cm
- czerwony pieprz w ziarenkach
- czerwony pieprz w ziarenkach
- wędzony boczek w plastrach do wyłożenia foremki
Sposób przygotowania
- Przyprawy do zalewy rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć nimi umyte i osuszone mięso dzika.
- Zalać winem i odstawić w zimne miejsce na dobę.
- Wątróbkę oczyścić i zalać mlekiem.
- Piekarnik nagrzac do etmperatury 180 st. C .
- Do brytfanny włożyć pokrojony na kawałki surowy boczek,na nim ułożyć mięso i przykryć je pozostałym boczkiem.Podlać winem z marynaty. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec godzinę. Dołożyć obrane cebule pokrojone na ćwiartki.Wlać resztę wina i piec aż mięso będzie miękkie.
- Wyjąć mięso do ostygnięcia, a do brytfanny włożyć watróbkę.
- Piec ją do czasu kiedy będzie różowa w środku, ale nie surowa. Ok. 25 minut.
- Mięso,cebule i wątróbkę zemleć w maszynce dwa-trzy razy dolewając w czasie mielenia sos z pieczenia.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Mięso wymieszać z jajkami,solą i pieprzem.Dodać imbir i dokładnie wyrobić na gładką masę.
- Dodać czerwony pieprz w ziarenkach (według uznania) i wymieszać.
- Foremki do pieczenia wyłożyć plastrami wędzonego boczku. Wyłożyć mięso i wyrównać masę łyżką.Posypać czerwonym pieprzem.
- Przykryć boczkiem.
- Piec 40 minut w temperaturze 170 st. C.
- Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.