Specjalnie dla naszych Czytelniczek, dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, przypomina w jaki sposób można zastąpić tłuste, ciężkostrawne dodatki oraz w jaki sposób należy przyrządzać potrawy, aby były lekkostrawne i niskokaloryczne.
Lżejsze formy tradycyjnych potraw też są smaczne.
Specjalnie dla naszych Czytelniczek, dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, przypomina w jaki sposób można zastąpić tłuste, ciężkostrawne dodatki oraz w jaki sposób należy przyrządzać potrawy świąteczne, aby były lekkostrawne i niskokaloryczne.
Wersja tradycyjna |
Wersja lekka |
Ryba smażona |
Ryba pieczona, ryba w galarecie, ryba po grecku |
|
|
|
Zupa zabielana śmietaną |
Zupa zabielana jogurtem |
Sałatka warzywna z majonezem |
Sałatka warzywna z jogurtem |
Śledzie ze śmietaną |
Śledzie z jogurtem naturalnym |
Ciasta z kremami, na bazie masła, twardych margaryn |
Ciasto marchewkowe, ciasto drożdżowe, owoce, szaszłyki owocowe |
Pierogi obsmażane |
Pierogi z wody, pierogi pieczone |
Kluski z makiem i cukrem |
Kluski na bazie mąki razowej z makiem i miodem |
Dowiedz się jak przygotowywać posiłki lekkie i zdrowe
Kup książkę „Jelito drażliwe” w naszym sklepie internetowym
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.