Fale alfa – jak zwiększyć możliwości mózgu?

fale alfa
123rf.com

Kiedy w naszym mózgu aktywne są fale alfa, czujemy się zrelaksowani i wyciszeni. Zwiększa się nasze poczucie szczęścia, jesteśmy bardziej kreatywni. Co nam w tym przeszkadza?
Stres, pośpiech, automatyczne myślenie, ciągłe napięcie – tak żyjemy, gdy w naszym mózgu szaleją fale beta. To one wyzwalają „huragany mózgowe”, czyli negatywne myśli, które nas dręczą. Czujemy się uwolnieni od tego koszmaru, gdy funkcjonujemy na falach alfa. Jest kilka bardzo prostych rzeczy, które możesz zrobić, aby zapewnić lepsze środowisko swoim falom alfa i zwiększyć ich obecność w twoim mózgu. Kiedy tak się stanie, skorzystasz z możliwości, które wynikają ze zwiększonej aktywności alfa. Poniżej znajduje się lista popularnych stresorów oraz rzeczy, które sprawiają, że jesteś nadaktywny.

  • Kofeina
  • Nikotyna
  • Alkohol
  • Czosnek
  • Cebula
  • Niedobór snu
  • Zmartwienia, niepokój, lęk
  • Złość i wrogość
  • Smutek i depresja
  • Apatia

Kofeina

Kofeina jest najczęściej spożywanym legalnym narkotykiem. U 166 milionów Amerykanów jej spożycie w postaci kawy i napojów gazowanych wynosi 56 galonów (ok. 212 litrów) na osobę rocznie. Oprócz kawy, kofeina znajduje się również w wielu napojach. Tak naprawdę spożycie kawy spadło od lat sześćdziesiątych o całą filiżankę dziennie i wynosi obecnie 1, 5 filiżanki na dzień. Jest to jednak ilość przypadająca średnio na osobę, co oznacza, że wiele osób nie pije kawy w ogóle, a inne spożywają znacznie więcej niż 1,5 filiżanki. Filiżanka kawy o objętości 12 uncji (ok. 350 ml) zawiera, zależnie od sposobu parzenia, od 80 do 175 mg kofeiny.

Innym jej źródłem są coraz popularniejsze napoje energetyzujące oraz napoje dla sportowców, które zwierają prawie tyle samo kofeiny co filiżanka kawy, podczas gdy inne napoje gazowane zawierają tylko około 1/3 tej ilości (ale nadal jest to dużo). Czekolada również zawiera kofeinę tak samo, jak czarna i zielona herbata. Nesquick firmy Nestle jest czekoladą pozbawioną kofeiny w 99, 9 proc. – to informacja dla tych z was, którzy są „czekoladoholikami”. Czekolada zawiera roślinne związki chemiczne, które są bardzo zdrowe i jeśli unikamy łączenia jej z nabiałem, wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Jest ono jednak niwelowane przez mleko i nabiał, powinniśmy więc pić Nesquick z wodą, a nie z mlekiem. Dobrze znanym sposobem na zapobieganie chorobom związanym ze stanami zapalnymi jest przyjmowanie tabletki aspiryny dziennie. Mniej znanym, a bardziej przyjemnym sposobem na osiągnięcie korzyści przeciwzapalnych, jest spożywanie bezkofeinowej czekolady. Kofeina w sposób oczywisty podnosi liczbę fal beta w mózgu i ogranicza pojawianie się fal alfa, stwarzając ogromną blokadę dla zdolności mózgu do wytwarzania większej liczby fal alfa. Efekt tłumienia fal alfa utrzymuje się przez co najmniej 15 godzin od jej spożycia.

Więcej przeczytasz w książce

„Sztuka kreatywnego myślenia.
Podnieś umysł na wyższy poziom”
dr James Hardt
Wyd. Illuminatio

W następnym tekście o tym, w jaki sposób szkodzą mózgowi alkohol i nikotyna