Fale alfa – jakie stresory utrudniają osiągnięcie tego stanu

Fale alfa
123rf.com

Aktywne fale alfa to poczucie zrelaksowania i wyciszenia. Co nam przeszkadza osiągnąć ten stan?

Fale alfa zwiększają odczuwanie szczęścia i kreatywność umysłu. Tymczasem na co dzień żyjemy w ciągłym napięciu. Dlaczego? Odpowiadają za to fale beta. To one wyzwalają „huragany mózgowe”, czyli negatywne myśli, które nas dręczą. Jakie stresory wywołują naszą nadaktywność i szalejące fale beta?

Wcześniej pisaliśmy o negatywnym wpływie kofeiny oraz nikotyny i alkoholu.

CZOSNEK I CEBULA

Wiemy, że przynoszą one różnorodne korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku osób o określonej grupie krwi. Mówimy tutaj jednak o ich niekorzystnym wpływie na świadomość, a nie na zdrowie fizyczne. Niektórzy po raz pierwszy dowiadują się o wyeliminowaniu z diety czosnku i cebuli, kiedy rozpoczynają lekcje jogi. Uznaje się, że wspierają one charakter „rajastyczny”, czyli taki, który charakteryzuje się nadaktywnym stanem umysłu. Rajastyczna osoba jest pełna nadmiernej fizycznej i mentalnej aktywności. Rajastyczny temperament (aktywne ego i wola) sprawia, że trudniej jest zdyscyplinować umysł, co jest niezbędne w medytacji oraz podczas neurofeedbacku alfa i innych fal mózgowych.

Co ciekawe, istnieje podobieństwo pomiędzy strukturalną budową cząsteczek cebuli i czosnku a rzadkim typem budowy cząsteczek marihuany (THC), LSD, DMT, meskaliny, psylocybiny i bufoteniny („buffo” w łacinie oznacza ropuchę, a wiedźmy wkładały ropuchy do swoich wywarów, aby się odurzyć i dzięki bufoteninie mieć dostęp do wizji). Innymi słowy, wszystkie popularne substancje psychodeliczne przypominają swoją budową cząsteczkową cebulę i czosnek. Łączy je atom wodoru, który nie posiada stałego miejsca w cząsteczce i nieustannie (bardzo szybko) przeskakuje. To przeskakiwanie czy odbijanie się nazywamy oscylacją lub rezonansem. Cząsteczki te zatem aż „buzują” energią. Według chemii organicznej, częstotliwość tej energii mieści się w zakresie termalnym (podczerwień = ciepło). Oznacza to, że kiedy cząsteczka LSD lub na przykład oliwy czosnkowej, dotrze do synapsy w mózgu i ulegnie rozpadowi, efekt uwolnionej w ten sposób energii termalnej (ciepła) może być podobny do pojawiającej się tym miejscu gorączki, powodującej zmiany stanu świadomości. Cząsteczki poszczególnych psychodelicznych substancji są przyciągane do różnych rejonów mózgu, nic dziwnego więc, że zmiany w stanach umysłu i świadomości wywoływane przez LSD, meskalinę, bufoteninę, psylocybinę, marihuanę (THC), czosnek i cebulę, różnią się między sobą.

ZAMÓW

E-WYDANIE

Paramahansa Yogananda i wielu innych nauczycieli medytacji zalecają wszystkim, którzy poważnie podchodzą do praktykowania medytacji i rozwoju duchowego, aby unikali WSZYSTKICH zmieniających stan umysłu substancji, włączając w to cebulę i czosnek. Jeśli naprawdę chcesz stworzyć w swoim mózgu środowisko sprzyjające generowaniu fal alfa, zastanów się nad wyeliminowaniem cebuli i czosnku za swojej diety. Niestety, te dwie rośliny stały się niemal wszechobecne we współczesnej diecie i wchodzą w skład każdego sosu do sałatki, jak również wszelkiej przetworzonej żywności. W USA w latach 40-tych i 50-tych rzadko stosowano czosnek do gotowania i nie używano go często do przyprawiania przetworzonej żywności. Ogromna zmiana, jaka zaszła w obrębie dostępnej nam dziś żywności, spowodowała, że niemal stale jesteśmy poddawani stymulującemu działaniu cebuli i czosnku. Stymulacja ta wspiera rajastyczny temperament i sprawia, że trudniej jest utrzymać wysoki poziom fal alfa, ponieważ niemalże wszystko, co spożywamy, zawiera czosnek lub cebulę.


Więcej przeczytasz w książce

„Sztuka kreatywnego myślenia.
Podnieś umysł na wyższy poziom”
dr James Hardt
Wyd. Illuminatio

 

 

 

 

ZAMÓW

E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>