Wszyscy wiemy, że sama myśl o dobrym jedzeniu wzmaga apetyt. Ale jeśli bardzo dokładnie wyobrazimy sobie, jak to pyszne jedzenie wygląda na talerzu, jak pachnie, jakiego dokładnie jest koloru – zjemy o wiele mniej.
Takie wnioski wysnuto podczas pewnego eksperymentu. Otóż jedną grupę osób biorących udział w badaniu poproszono o wyobrażenie sobie, jak zjadają 30 czekoladowych cukierków. Druga grupa „zjadła” w myślach tylko trzy cukierki, trzecia zaś myślała o czymś całkiem innym, zupełnie niezwiązanym z jedzeniem. Następnie uczestnicy dostali całą paczkę czekoladowych cukierków i mogli je jeść bez ograniczeń. Co się okazało? Osoby, które zjadły już 30 cukierków w wyobraźni, pozostawiają sporo tych rzeczywistych. Zjadają mniej niż ci, którzy zjedli tylko trzy cukierki w myślach, i zdecydowanie mniej niż ci, którzy w ogóle niczego sobie nie wyobrażali na temat słodyczy. Dlatego jeśli chcesz jeść mniej, przed posiłkiem bardzo dokładnie go sobie wyobrażaj.
Źródło: Volker Kitz, Manuel Tusch, „Co pije krowa? Przydatna wiedza z psychologii życia codziennego”, PWN 2013