W gorące, letnie dni wielu z nas sięga po proste i sprawdzone przepisy. Daniem, które doskonale sprawdzi się w takich warunkach, są zapiekanki. To typowo polski fast food, który dzięki orientalnym dodatkom zyska zupełnie nowy smak.
Tradycyjna zapiekanka to rodzaj kanapki przygotowywanej na bułce zapiekanej z żółtym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym, a podawanej z ketchupem lub innymi sosami. Dzisiaj przyrządzamy ją jednak na wiele różnych sposobów - bardzo dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej z orientalnymi dodatkami. Oto dwa sprawdzone przepisy.
Zapiekanka z pastą z bakłażana
Składniki:
1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen,
4 średniej długości bagietki,
oliwa z oliwek,
20 g sera pleśniowego,
2 pomidory,
garść oliwek zielonych,
świeża bazylia
Przygotowanie: Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Następnie delikatnie skrapiamy je oliwą z oliwek i dokładnie smarujemy pastą z bakłażana. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory i przekrojone na pół oliwki. Na całość kładziemy kilka plasterków sera pleśniowego. Tak przygotowane bagietki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gotowe zapiekanki polewamy odrobiną oliwy z oliwek i ozdabiamy świeżą bazylią.
Zapiekanka z ciecierzycą
Składniki:
½ opakowania ciecierzycy gotowanej (np. marki Jasmeen),
4 średniej długości bagietki,
½ puszki krojonych pomidorów,
20 g tartego parmezanu,
garść rukoli,
sól i pieprz,
bazylia,
majeranek
Przygotowanie: Bagietki kroimy wzdłuż na połowę i ostrożnie nakładamy na nie łyżką pomidory z puszki, które lekko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz bazylią. Następnie odsączamy ciecierzycę i układamy ją na pomidorach. Na wierzchu kładziemy tarty parmezan. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku i pieczemy około 25 minut. Gotowe zapiekanki posypujemy rukolą.