1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. 3 przepisy z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie”, które zachwycają prostotą i niebywałym smakiem

3 przepisy z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie”, które zachwycają prostotą i niebywałym smakiem

Jamie Oliver (Fot. © David Loftus 2024)
Jamie Oliver (Fot. © David Loftus 2024)
Proste receptury, składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni oraz wyobraźnia kulinarnego mistrza. Jamie Oliver tym razem stawia na prostotę i w swojej najnowszej książce „Po prostu Jamie” zdradza swoje łatwe i sprawdzone sposoby, by szybko postawić na stole coś pysznego. My publikujemy z niej 3 przepisy, które z ogromną chęcią (i apetytem!) chcielibyśmy odtworzyć we własnych kuchniach. Zainspirujcie się!

„Podaję niezawodne, proste przepisy na przyjemne w przyrządzaniu smaczne dania, które można sprawnie przygotować wśród codziennej bieganiny; przepisy, które dają ci różne opcje do wyboru, a tym samym – kontrolę. Dzięki temu nauczysz się gotować coraz lepiej, co – na to liczę – da ci poczucie szczęścia i lepsze zdrowie, a do tego pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy” – mówi o swojej najnowszej książce jej autor, Jamie Oliver. My wybraliśmy z nich trzy, które zachwyciły nas swoją prostotą i genialnym smakiem.

Czytaj także: Jedno naczynie, szybko i łatwo. Przepisy z nowej książki Jamiego Olivera „Jedno. Łatwe jednogarkowe cuda”

3 przepisy Jamiego Olivera z książki „Po prostu Jamie”

Jajka zapiekane z grzybami

Jajka zapiekane z grzybami (Fot. © David Loftus, 2024) Jajka zapiekane z grzybami (Fot. © David Loftus, 2024)

Ta zapiekanka to hołd dla grzybów, ziemniaków i szpinaku; przyjemnie się ją przyrządza i pałaszuje.

4 porcje

Przygotowanie 12 minut

Pieczenie 30 minut

Składniki:

  • 500 g różnych grzybów
  • 100 g szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 8 małych korniszonów
  • 75 g miękkiego sera koziego
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Porwij grzyby na spore kawałki i pokrój szpinak. Umieść grzyby i szpinak na blaszce do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Posyp je obranym i drobno startym czosnkiem, dodaj 2 łyżki oliwy oraz po szczypcie soli i pieprzu i dobrze wymieszaj.
  2. Wyszoruj ziemniaki, pokrój je w jak najcieńsze plasterki, natrzyj 2 łyżkami oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i ułóż na grzybach. Piecz jakieś 25 minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią.
  3. Wyjmij blaszkę z piekarnika i wymieszaj zawartość, po czym zrób w niej cztery dołki i wbij w nie jajka. Wstaw blaszkę z powrotem do piekarnika na jakieś 5 minut, żeby jajka ścięły się tak, jak lubisz.
  4. Pokrój korniszony w cienkie plasterki, posyp nimi zapiekankę i łyżką nałóż na nią porcyjki koziego sera. Skrop wszystko odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia i dopraw szczyptą pieprzu.

W jednej porcji: kalorie 364 kcal, tłuszcze 23,8 g, tł. nas. 6 g, białka 14,8 g, węglow. 24,4 g, cukier 2,6 g, sól 1,6 g, błonnik 3,3 g

Kurczak pieczony z makaronem i pastą gochujang

Kurczak pieczony z makaronem i pastą gochujang (Fot. © David Loftus, 2024) Kurczak pieczony z makaronem i pastą gochujang (Fot. © David Loftus, 2024)

Gochujang to ostra koreańska pasta chili, dzięki której ta zapiekanka nabiera nowego wymiaru.

4 porcje

przygotowanie 12 minut

pieczenie 50 minut

Składniki:

  • 2 kawałki imbiru (po 6 cm, łącznie 80 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kapusta stożkowa
  • 4 duże udka z kurczaka, ze skórą i kością
  • 2 czubate łyżki pasty gochujang
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 4 gniazdka makaronu ryżowego vermicelli (łącznie 200 g)
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz imbir oraz czosnek i pokrój w cienkie plasterki, przekrój kapustę wzdłuż na ćwiartki i umieść to wszystko na blaszce do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wraz z udkami z kurczaka i pastą gochujang.
  2. Skrop składniki 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami czerwonego octu winnego, dodaj szczyptę pieprzu i dobrze wymieszaj, wmasowując wszystkie smaki w mięso. Ułóż na wierzchu kurczaka skórą do góry i piecz 30 minut.
  3. Zanurz makaron w misce z wrzątkiem na 1 minutę, po czym wyjmij blaszkę z piekarnika i szczypcami przeciągnij na nią makaron. Obtocz go w sokach z pieczenia i umieść w rogach blaszki. Przytnij dymki, cienko pokrój szczypior i zachowaj na później, a białe części dołóż na blaszkę. Umieść udka z powrotem na wierzchu skórą do góry, żeby zrobiła się chrupiąca.
  4. Wlej na blaszkę 200 ml zimnej wody, posyp wszystko sezamem i piecz jakieś 20 minut, aż kurczak ładnie się przyrumieni, kapusta zmięknie, a makaron wchłonie wszystkie soki. Przed podaniem posyp szczypiorem.

W jednej porcji: kalorie 549 kcal, tłuszcze 23 g, tł. nas. 5,9 g, białka 30,1 g, węglow. 55,4 g, cukier 8,9 g, sól 1,3 g, błonnik 5,4 g

Odwrócony bowl makaronowo-ryżowy

Odwrócony bowl makaronowo-ryżowy (Fot. © David Loftus, 2024) Odwrócony bowl makaronowo-ryżowy (Fot. © David Loftus, 2024)

Kontrast makaronu, ryżu i warzyw z pikantnymi jajkami i olejem chili daje coś przepysznego.

2 porcje

18 minut

Składniki:

  • 1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
  • olej sezamowy
  • 320 g niemrożonej mieszanki warzyw stir-fry
  • oliwa
  • 30 g niesolonych nerkowców
  • 2 łyżki niskosodowego sosu sojowego
  • 1 opakowanie ugotowanego brązowego ryżu (250 g)
  • 2 limonki
  • 2 duże jajka
  • przyprawa curry
  • syczuański olej chili
  • ½ pęczka kolendry (15 g)

Przygotowanie:

  1. Namocz makaron w głębokiej misce o średnicy 16 cm zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź, włóż z powrotem do miski i przemieszaj z odrobiną oleju sezamowego.
  2. Przełóż warzywa stir-fry na mocno rozgrzaną dużą nieprzywierającą patelnię z niewielką ilością oliwy, dorzuć nerkowce i smaż na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, jakieś 4 minuty. Dopraw je do smaku sosem sojowym i przełóż do miski na wierzch makaronu.
  3. Na patelnię po warzywach wsyp ryż i polej sokiem z 1 limonki. Kiedy się podgrzeje, przełóż go na warzywa w misce i dociśnij łopatką.
  4. Szybko przetrzyj patelnię i postaw ją na średnim ogniu. Wlej 2 łyżki oliwy, wbij jajka, dopraw je szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu i oprósz przyprawą curry. Usmaż je tak, jak lubisz, polewając gorącą oliwą za pomocą łyżki.
  5. Odwróć miskę, wykładając jej zawartość na półmisek (jak babkę z piasku!). Na wierzchu umieść jajka, dopraw je do smaku syczuańskim olejem chili i posyp listkami kolendry. Polej całość sokiem z drugiej limonki i podawaj.

W jednej porcji: kalorie 593 kcal, tłuszcze 32,7 g, tł. nas. 5,8 g, białka 15,8 g, węglow. 48,2 g, cukier 8,6 g, sól 1,8 g, błonnik 8,6 g

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.

Polecamy: „Po prostu Jamie”, Jamie Oliver, wyd. Insignis (Fot. materiały prasowe Insignis) Polecamy: „Po prostu Jamie”, Jamie Oliver, wyd. Insignis (Fot. materiały prasowe Insignis)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze