1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Święta wege. 3 przepisy z „Rewolucyjnej książki kucharskiej” Greenpeace

Święta wege. 3 przepisy z „Rewolucyjnej książki kucharskiej” Greenpeace

Roślinne przepisy na świąteczne dania z „Rewolucyjnej książki kucharskiej” Greenpeace (Fot. materiały prasowe)
Roślinne przepisy na świąteczne dania z „Rewolucyjnej książki kucharskiej” Greenpeace (Fot. materiały prasowe)
Świąteczne dania w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej? Dlaczego nie! Są równie pyszne, a kuchnia roślinna jest najlepszym rozwiązaniem, gdy pragniemy zadbać o przyszłość naszej planety. Publikujemy trzy przepisy z „Rewolucyjnej książki kucharskiej” organizacji Greenpeace, która powstała po to, by nawoływać do zmian.

Śledź z bakłażana

„Śledź” z bakłażana (Fot. materiały prasowe) „Śledź” z bakłażana (Fot. materiały prasowe)

Autorka: Małgorzata Lewczuk

Ze śledziami jest tak, że albo się je kocha, albo nienawidzi. Nie będziemy ukrywać, że to danie zdecydowanie polecamy osobom z sentymentem do śledzia tradycyjnego. Świetnie sprawdzi się jako wegańska alternatywa na świąteczne spotkanie – zanim się obejrzysz, dziadkowie, wujkowie i ciocie pokochają ten roślinny twist.

Składniki (na 10 porcji)

  • 4 bakłażany
  • 300 g cebuli
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • ocet biały
  • olej lniany

Na marynatę

  • 500 ml wody
  • 5 arkuszy nori
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 15 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka gorczycy

Sposób przygotowania

Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, posmaruj olejem rzepakowym i upiecz w temperaturze 180°C do zrumienienia.

W garnku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli lubisz, możesz dodać do marynaty odrobinę octu – do smaku.

W tym czasie pokrój cebulę w półplastry i zamocz na chwilę we wrzątku.

W słoju lub naczyniu ułóż naprzemiennie zwinięte w rulony plastry bakłażana i cebulę i zalej marynatą oraz olejem lnianym.

Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin (a najlepiej na całą dobę), by wszystkie składniki się odpowiednio zmacerowały.

Piernik

Piernik (Fot. materiały prasowe) Piernik (Fot. materiały prasowe)

Autorka: Małgorzata Lewczuk

Zapach przyprawy do piernika, skórki pomarańczy i jabłek zazwyczaj oznacza, że za oknem jest już całkiem zimno, a wieczory najlepiej spędza się pod kocem, popijając herbatę. Jeśli masz ochotę jeszcze bardziej umilić sobie ten czas – nasz przepis na piernik to idealny zimowy comfort food. Nie trzeba trzymać go w szafie miesiącami, aby był miękki, pyszny i gotowy do jedzenia!

Składniki (mała keksówka)

  • ¾ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 125 g rozpuszczonej margaryny lub oleju
  • 6 łyżek musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki wrzątku
  • powidła
  • lukier

Sposób przygotowania

Wodę i cukier podgrzewaj w rondelku na małym ogniu do powstania złotego karmelu. Do karmelu dodaj mus jabłkowy, uważając, by się nie oparzyć. Gotuj na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż karmel połączy się z musem i rozpuści.

Siemię lniane zalej wrzątkiem na kilka minut.

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, po czym przelej do niewielkiej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz piernik przez około 40 minut.

Po wystygnięciu przetnij piernik na dwie części i przełóż powidłami.

Przed podaniem polej lukrem i udekoruj ulubionymi dodatkami, np. orzechami, skórką pomarańczową itp.

Pasztet z marchewki

Pasztet z marchwi (Fot. materiały prasowe) Pasztet z marchwi (Fot. materiały prasowe)

Autorka: Iwona Urbaniak

Pasztet powstał w domu autorki z myślą o kanapkach dla syna, który przeszedł na dietę roślinną. Jest wilgotny, aromatyczny, doskonały do rozsmarowania na ulubionym pieczywie. Zachęcamy do eksperymentowania z przyprawami – jeśli lubisz czosnek, nie bój się dodać go więcej, jeśli lubisz trochę ognia w swoich daniach – dodaj więcej chili. Proponowane tu proporcje to „złoty środek”.

Składniki (1 keksówka)

  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • ⅓ szklanki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 szczypty chili
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

Marchew porządnie wyszoruj i ugotuj bez obierania – jeśli masz możliwość – na parze. Ugotowaną i ostudzoną marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Cebulę pokrój w piórka, jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij cebulę razem z jabłkami. Po ostudzeniu zblenduj.

Płatki owsiane zblenduj z tymiankiem, oregano i majerankiem.

Do startej marchwi dodaj zblendowaną cebulę z jabłkami, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę oleju, chili, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do formy keksówki. Wierzch możesz posypać oregano.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i piecz około 50 minut.

„Rewolucyjna książka kucharska, czyli przepisy na lepszą Polskę” to 19 przepisów na lepszą Polskę, które organizacja Greenpeace sporządziła wraz z osobami ze świata nauki i aktywizmu, które swoją postawą już teraz działają na rzecz zmiany. To rozmowy o lepszej przyszłości, marzeniach i inspiracjach, które mogą doprowadzić do ważnych przemian. Znajdziecie w nich odważne idee, ambitne rozwiązania, a przede wszystkim nadzieję oraz kilkadziesiąt przepisów na wegańskie dania z lokalnych składników. Swoimi ulubionymi przepisami podzieliły się osoby z całej Polski, ale także członkinie i członkowie Słusznej Strawy – spółdzielni współtworzonej przez osoby z doświadczeniem migracji i wspierającej osoby uchodźcze.

Więcej informacji o książce znajdziecie na stronie www.rewolucyjna.pl. Można tam zapoznać się z ideą stojącą za książką, a także przyczynić się do jej wydania i realizacji zawartych w niej postulatów. To jedyna możliwość zdobycia książki, która nie będzie dostępna w księgarniach.

Polecamy: „Rewolucyjna książka kucharskiej” Greenpeace, do kupienia na stronie: rewolucyjna.pl (Fot. materiały prasowe) Polecamy: „Rewolucyjna książka kucharskiej” Greenpeace, do kupienia na stronie: rewolucyjna.pl (Fot. materiały prasowe)
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze