Robot kuchenny niezastąpiony w pieczeniu chleba

Marzysz o pachnących bochenkach chleba z ziołami i nasionami, które samodzielnie upieczesz w domu? Ułatwi Ci to robot planetarny. Upewnij się tylko, że posiada odpowiednie funkcje, by prawidłowo mieszać składniki i wyrabiać za ciebie ciasto na pieczywo. Zwróć również uwagę na możliwość przygotowywania zakwasu, wspomagania rośnięcia oraz mielenia ziaren i dodatków. Sprawdź, jakie przystawki i funkcjonalności robota planetarnego przydadzą się do domowych wypieków.

Na co zwrócić uwagę, kupując robot do pieczenia chleba?

Roboty planetarne oferują bardzo dużo funkcji i ułatwień, jednak nie wszystkie one są istotne przy wypieku chleba. Decydując się na zakup sprzętu dedykowanego głównie do wyrabiania ciasta na pieczywo, najpierw przejrzyj jego specyfikację i sprawdź, jakie elementy zawiera cały zestaw. Zwróć uwagę na przystawki, które mogą ułatwić ci proces pieczenia chleba

 

Wyrabianie zakwasu lub rozczynu w robocie kuchennym

Wyrabianie ciasta na chleb rozpoczyna się od wykonania rozczynu z drożdży lub zakwasu, co wymaga odpowiedniej temperatury (25-30°C). Chleby na zakwasie są zdrowsze, bardziej sycące, mają mniejszy indeks glikemiczny i dłużej zachowują świeżość niż pieczywo drożdżowe. Jednak taki zaczyn trudniej jest przygotować w domu niż rozczyn na bazie łatwo dostępnych w sklepach drożdży. Często nawet wyspecjalizowane maszynki do chleba nie radzą sobie z przygotowywaniem pieczywa na zakwasie.

Zobacz, jak z przygotowaniem zakwasu poradziła sobie Maia Sobczak, autorka bloga qmamkasze.pl. Sprawdź jej prosty przepis na chleb na zakwasie>>

Chleb na zakwasie – przepis qmamkasze
qmamkasze.pl

Mieszanie składników na chleb

Po odczekaniu aż rozczyn (drożdżowy lub zakwasowy) wyrośnie, należy dodać do niego pozostałe składniki (mąkę, ziarna, płatki, otręby). Na dokładność i łatwość w ich mieszaniu wpływają:

Powolny rozbieg mieszadeł

Istotny przy dosypywaniu sypkich składników. Dzięki stopniowemu przyspieszaniu, w urządzeniu nie tworzy się „dym z mąki”. Proszek nie pyli, blaty są czyste, podobnie jak ubranie i ręce osoby przygotowującej ciasto.

Wielkość misy (minimum 6,7 l)

Wielokrotne przekładanie zaczynu z jednego naczynia do drugiego może wpływać na słabsze wyrośnięcie chleba, dlatego warto wszystkie czynności wykonywać w jednej misie. To oznacza, że powinna być ona odpowiednio duża, by pomieścić zakwas (lub rozrobione drożdże) razem z następną partią składników.

Najlepiej by misa miała przynajmniej 6,7 l pojemności. Bez trudu można w niej przygotować nawet do 5 kg ciasta na pieczywo. To znacznie więcej niż nawet w największych maszynkach do wypieku chleba, które mogą pomieścić zaledwie 1 do 1,5 kg ciasta.

Wyrabianie ciasta na chleb

Jeśli kiedykolwiek przyszło Ci zagniatać ciasto drożdżowe ręcznie, wiesz, jak duży to wysiłek. By odpowiednio je wyrobić, trzeba nie tylko uciskać, ale również rozciągać i przesuwać masę we wszystkich kierunkach. By przyspieszyć proces i uzyskiwać zawsze elastyczne i gładkie ciasto bez wysiłku, należy wybrać robot planetarny, który posiada:

Moc minimum 1000 W

Im większa moc urządzenia, tym dłużej robot może pracować bez przegrzewania się. Przy silniku powyżej 1000W urządzenie będzie wolniej się męczyć i wyrobi nawet 5 kg ciasta bez żadnych pauz w pracy. Z kolei silnik o mocy 1500 – 1700W pozwoli urządzeniu pracować bez przerwy nawet kilka godzin.

Spiralny hak do ciasta chlebowego

Mieszadło w kształcie haku powinno znajdować się w podstawowym zestawie z robotem planetarnym i mieć nieco spiralny kształt, by odpowiednio zbierać ciasto ze wszystkich zakamarków misy – zarówno boków, jak i samego spodu. Powinno być także grube i wytrzymałe – najlepiej ze stali nierdzewnej. Ciasto na chleb jest gęste i trudne do wyrobienia, jeśli kiedykolwiek próbowałeś miksować je zwykłym mikserem, wiesz dobrze, że cienkie przystawki sobie z nim nie poradzą.

Ponadto możesz zwrócić uwagę, czy dane urządzenie daje możliwość umieszczenia mieszadła wyżej lub niżej w gnieździe (tak by było dłuższe lub krótsze) – pozwoli to na rozmieszanie zarówno bardzo dużej, jak i niewielkiej ilości ciasta.

Wyjmowanie ciasta z misy

Ciasto na pieczywo jest bardzo lepkie i łatwo przylega do ścianek naczynia, w którym się znajduje. By maksymalnie ułatwić jego wyjmowanie w celu uformowania bochenków, wybierz sprzęt z misą ze stali, a nie szklaną.

Misa ze stali nierdzewnej

W misie ze szczotkowanej stali nierdzewnej ciasto odkleja się od ścianek bez podsypywania mąką (co mogłoby zmieniać jego konsystencje lub po upieczeniu powodować pojawienie się nieprzyjemnego wysuszonego proszku na skórce). Ponadto naczynie dłużej utrzymuje ciepłą temperaturę, więc ułatwia chlebowi rośnięcie.

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając robot, który ułatwi nam pieczenie chleba?

Poza przystawkami niezbędnymi przy wypieku chleba, robot planetarny może oferować też dodatkowe udogodnienia:

 Odmierzanie składników

Podziałka na wewnętrznych ściankach misy ułatwi wsypywanie odpowiedniej ilości sypkich produktów do zaczynu.

Mielenie przypraw, orzechów i innych dodatków

Młynek do kawy i przypraw to dodatkowa przystawka do robota (której zwykle nie obejmuje podstawowy zestaw). Pozwala na szybkie rozdrobnienie orzechów, ziaren, nasion i wszystkiego, co chciałbyś dodać do chleba, by wzbogacić jego smak i dodać mu wartości odżywczych.

W dobrym robocie szybkość pracy ostrzy powinna być regulowana – od miksowania na proszek tak gładki, jak mąka, aż po delikatne rozdrabnianie. To pozwala uzyskać nie tylko różne smaki, ale także ciekawszą strukturę i konsystencję ciasta.

Artykuł powstał we współpracy z Kenwood.

 

Otrzymujesz tę wiadomość ponieważ Twój adres został zapisany w naszej bazie osób zainteresowanych informacjami z Wydawnictwa Zwierciadło. aby nie otrzymywać wiadomości z grupy mailingowej Zwierciadlo.pl, wypisz się z niej, odwiedzając ten link