Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, dodając do faworków dodając posypkę z płatków migdałów.
W tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami.
Faworki z migdałami
Składniki
450 g mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
4 szklanki śmietany 18 %
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder
100 g płatków migdałów Bakalland
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut, by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.