Ciężko odmówić sobie słodyczy. Ciężko wyobrazić sobie bez nich życie. Po co więc to robić? Poznajcie 5 prostych, smacznych, bezglutenowych i przede wszystkim zdrowych przepisów na desery, polecanych przez Monikę Mrozowską, które możecie jeść codziennie.
Ciężko odmówić sobie słodyczy. Ciężko wyobrazić sobie bez nich życie. Po co więc to robić? Poznajcie 5 prostych, smacznych, bezglutenowych i przede wszystkim zdrowych przepisów na desery polecanych przez Monike Mrozowską, które możecie jeść codziennie.
- Chałwa-niechałwa
Składniki:
- 100 g daktyli
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g czarnego sezamu
- 1/3 szklanki wody
- truskawki, miechunka
Sposób przygotowania: Daktyle i śliwki gotujemy 2-3 minuty w wodzie, żeby stały się miękkie, a następnie miksujemy na krem razem z wodą, w której się gotowały. Sezam mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Krem z daktyli i śliwek mieszamy ze zmiksowanym czarnym sezamem. Chwilę wyrabiamy, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Następnie dzielimy masę na równe, małe kawałki. Z każdego z nich robimy kulkę, którą spłaszczamy i ozdabiamy kawałkami truskawek i połówkami miechunek.
2. Czasem słońce, czasem deszcz
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 małego sera camembert
- 4 dojrzałe morele
Sposób przygotowania: Białko z jajek z odrobiną soli i proszku do pieczenia ubijamy na sztywno. Ubitą piankę delikatnie mieszamy z żółtkami. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę oleju kokosowego, a następnie połowę ciasta na omlet. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu ok. 3-4 minut, aż omlet wyrośnie i przyrumieni się, następnie delikatnie przerzucamy go na drugą stronę i również przypiekamy. Na gotowy omlet nakładamy ćwiartkę sera pokrojonego na małe kawałki i dwie pokrojone morele. Omlet składamy na pół i pod pokrywką podgrzewamy na patelni, żeby ser się rozpuścił.
3. Galettes z bananem
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- ok 1/2 l wody
- masło do smażenia
- 3 banany
- syrop klonowy
Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i powoli mieszając, wlewamy wodę. Mieszamy do momentu, w którym ciasto uzyska jednolitą konsystencję śmietany. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej na 6 godzin). Po wyjęciu z lodówki ciasto mieszamy i smażymy z niego naleśniki na odrobinie masła. Na usmażone naleśniki nakładamy plasterki banana i polewamy je syropem klonowym.
4. Jaglana gruszka
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 1/2 banana
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 duża dojrzała gruszka
- 100 g malin
- 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
- masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli i masła ok. 10 minut. Lekko rozgotowaną miksujemy z bananem i cukrem trzcinowym. Gruszkę obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Ugotowaną kaszę przekładamy do posmarowanej masłem foremki. Na górze układamy plasterki gruszki i posypujemy malinami oraz cukrem trzcinowym. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Więcej zdrowych przepisów dostępnych w książce "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.