1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Maślany chleb z trzech ziaren

Potrzebne składniki: 450 gramów mąki pszennej, 42 gramy świeżych drożdży (albo 1, 5 paczki suchych), 300-350 ml letniej maślanki, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 50 gramów siemienia lnianego, 2 łyżki nasion sezamu, 50 gramów ziarna słonecznika, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka grubo zmielonego kardamonu, Masło/margaryna do posmarowania blachy do pieczenia, Nasiona kardamonu do udekorowania chleba

Do dużej misy wsypać mąkę a na środku zrobić dziurkę. Pokruszyć drożdże i wlać maślankę.  Widelcem wymieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Dodać sól, siemię lniane, nasiona sezamu, ziarno słonecznika, kminek zwyczajny, kolendrę i zagniatać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Uformować kulę, włożyć

do miski, przykryć i pozostawić aż ciasto wyrośnie, około 45-60 minut. Ponownie dobrze zagnieść ciasto. Uformować kształt bochenka, posypać zbożami i włożyć do formy albo na drewnianą deskę piekarską. Ostrzem noża wykonać kilka ukośnych cięć w poprzek chleba, lekko spryskać wodą i przybrać odrobiną nasion kardamonu. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200OC. Umieszczenie małego rondelka z wodą na spodzie piekarnika zapewni wilgoć podczas pieczenia. Piec 40-45 minut do momentu gdy przy ostukiwaniu bochenka od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Jeśli pragniemy uzyskać efekt kruchej skórki chlebowej, należy co dziesięć minut szybko zraszać wodą boki piekarnika a także chleb.

Więcej informacji na:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze