Jest pyszna, wygląda niesamowicie, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Południowokoreańska kawa dalgona podbija Instagram. Jeśli tęsknicie za kawą prosto z kawiarni, koniecznie zapoznajcie się z przepisem.
Dalgona coffee to napój, którego teraz – w czasie kwarantanny – potrzebujecie najbardziej. Na punkcie domowej wersji bitej kawy oszalał już cały Instagram. A wszystko zaczęło się od... pandemii koronawirusa.
Kawę dalgona spopularyzowali mieszkańcy Korei Południowej, którzy z powodu nakazu izolacji oraz zamkniętych kawiarni zaczęli przygotowywać swoją ulubioną kawę samodzielnie, w warunkach domowych. To również oni zapoczątkowali trend dzielenia się w mediach społecznościowych zdjęciami tego efektownego napoju. Gdy fotografie z kremową kawą DIY zaczęły zalewać Instagram (dziś pod hashtagiem #dalgonacoffee znajdziemy prawie 300 tysięcy postów), dalgonę okrzyknięto „kawą kwarantannową”.
Napój zawdzięcza swoją nazwę południowokoreańskiemu aktorowi Jungowi Il-woo, który podczas swojego występu w programie telewizyjnym „Top Recipe Stars” zamówił bitą kawę w pewnej knajpce, a jej smak porównał do koreańskiego deseru toffi o nazwie Dalgona.
Sekret napoju tkwi w kremowej masie, którą otrzymamy za pomocą granulowanej kawy rozpuszczalnej. Gdy użyjemy zmielonych ziaren kawy, nie uzyskamy pożądanego efektu. Poza tym, do zrobienia dalgony potrzebne są jedynie trzy składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Przekonajcie się sami!
Składniki:
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną z cukrem zalewamy gorącą wodą (pamiętaj, aby proporcje składników były równe) i miksujemy na gęstą masę za pomocą miksera, spieniacza do mleka lub po prostu łyżki. Następnie do szklanki lub filiżanki wlewamy mleko (ciepłe lub zimne, opcjonalnie z kostkami lodu), a na wierzch kładziemy kremową masę kawową. Całość posypujemy zmieloną kawą, kakao lub pokruszonymi herbatnikami i voila! Dalgona gotowa!