Z zewnątrz chrupiąca i delikatna z lekko ciągnącym się środkiem. Tak wygląda moja beza idealna i jest idealna do przygotowania tego słynnego deseru. |Z zewnątrz chrupiąca i delikatna z lekko ciągnącym się środkiem. Tak wygląda moja beza idealna i jest idealna do przygotowania tego słynnego deseru. |Z zewnątrz chrupiąca i delikatna z lekko ciągnącym się środkiem. Tak wygląda moja beza idealna i jest idealna do przygotowania tego słynnego deseru.
Pavlova powstała w 1926 roku na cześć primabaleriny Anny Pawłowej, podczas jej tournée po Australii i Nowej Zelandii. Obydwa państwa do dziś spierają się o prawa autorskie do przepisu, a torcik - mimo sędziwego wieku - zupełnie się tym nie przejmuje i niezmiennie wzbudza zachwyt wszędzie, gdziekolwiek się pojawi. Inspirację dla twórcy deseru stanowiła spódnica, w której primabalerina występowała w Jeziorze Łabędzim. Beza pod kołderką z bitej śmietany imituje warstwy tiulu, a owoce udają róże, które zdobiły strój baletnicy podczas spektaklu. Te róże podobno były zielone, stąd w oryginale występowało kiwi. Jednak dla mnie pavlova to deser pełni lata, a w tej sytuacji żadne owoce nie spiszą się lepiej niż maliny...
Składniki
- Malinova Pavlova
- Beza:
- białka 4-5 sztuk
- cukier puder 250g
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- biały ocet winny 2 łyżeczki
- Krem:
- śmietana kremówka 36% 500g
- cukier puder ilość do smaku
- Owoce:
- świeże maliny 300g
Sposób przygotowania
Beza:
- Z białek ubijamy pianę; w trakcie ubijania stopniowo wsypujemy cukier ( nie robimy tego nigdy na samym początku, tylko czekamy, aż białka zaczną się już trochę przekształcać w pianę. ). Pod koniec wsypujemy mąkę i wlewamy ocet. Całość krótko mieszamy, do połączenia się składników.
- Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr. 22-24 cm i jego środek wypełniamy bezową masą.
- Pieczemy (suszymy) w temperaturze 120C przez minimum 2,5 godziny. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.
Krem:
- Śmietankę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder.
Instrukcja montażu:
Bezowy krążek pokrywamy obficie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy, również obficie, owocami.