A gdyby tak słodycze przemienić w zdrowy element żywienia dzieci? Premiera książki „Zdrowe łakocie”

Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są to… słodycze. Jak sprawić, żeby łakocie były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech?

Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. Pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, właścicielki katowickiej Pracowni Smaku oraz matki trójki dzieci. W książce znajdą się też przepisy na słodkie, ale zdrowe dania – doskonałe na obiad lub kolację.

Książka dostępna do kupienia: https://zwierciadlo.pl/sklep/kulinaria/zdrowe-lakocie?utm_source=portal&utm_medium=artykul&utm_campaign=a-gdyby-tak-slodycze-przemienic-w-zdrowy-element-zywienia-dzieci-premiera-ksiazki-zdrowe-lakocie

Zdrowe łakocie, czyli słodko, pysznie i bez cukru!

Większość przepisów ma bardzo prostą recepturę. Autorka jako aktywna matka, wie, że większość kobiet nie ma czasu na wielogodzinne rytuały w kuchni. Krótki czas przygotowywania słodkich i zdrowych smakołyków wprowadzą nową jakość w rodzinnej kuchni i zbudują zdrowe nawyki żywieniowe dzieci. W rozdziale Na specjalne okazje Zdrowych łakoci znajdują się przepisy dla zaawansowanych w pieczeniu mam, ale nawet te dania udadzą się każdemu. Wystarczy nieco zaangażowania i czasu.

W książce znajdują się zdrowsze wersje uwielbianych przez dzieci słodkości, jak bananowa nutella, różne odsłony muffinków, kokosanki, chipsy, żelki, domowa czekolada, oraz nowe inspiracje: figi zapiekane z ricottą, owocowe sushi, pyszności z ciasta filo i wiele innych – a to wszystko bez rafinowanego cukru! Autorka podpowiada jak przełamać początkowo sceptyczne pociechy – zaprosić je do wspólnej zabawy w kuchni. Warto dać im się ponieść radości – pobrudzić czekoladą lub obsypać mąką. To działa!

Latem wszystkie dzieci dopraszają się o lody. Jeśli macie w domu mocny blender, możecie przygotować je samodzielnie w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że zmiksujecie zamrożone owoce z jogurtem lub śmietanką. By je posłodzić wystarczy dojrzały banan lub odrobina miodu.

Dodatkowo mrożenie owoców to świetny pomysł na ich ocalenie, gdy są już zbyt dojrzałe.

 

Więcej w książce „Zdrowe łakocie” Jolanty Naklickiej-Kleser, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna od 8.05.2019 r. w naszym sklepie internetowym.