fbpx

Skąd się wzięła tradycja five o’clock?

Skąd się wzięła tradycja five o’clock?
Ahmad Tea

„Five o’ clock”, czyli godzina 17.00, to według Brytyjczyków najlepszy moment na chwilę przerwy ze lekką przekąską i filiżanką herbaty. Skąd się wzięła tradycja spożywania takiego podwieczorku?

Wszystko zaczęło się w XIX wieku, a trend na popołudniową herbatę najprawdopodobniej zapoczątkowała księżna Anna Bedford. W Wielkiej Brytanii jadano zazwyczaj 3 posiłki: rano śniadanie, w południe lunch, wieczorem obiad. Pomiędzy nimi wielu ludzi odczuwało burczenie w brzuchu, jednak tych z niższej warstwy społecznej często nie było stać na dodatkowe jedzenie, a tym, którzy żyli na salonach, nie wypadało zaglądać do kuchni i podjadać. Księżna Anna jednak nie wytrzymywała i po kryjomu nakazywała służbie przynosić do swojego pokoju drobne przekąski, ciastka oraz herbatę. Gdy odkryto jej tajemnicę, wbrew wcześniejszym obawom, nikt nie śmiał się ze słabości księżnej, lecz przeciwnie – uznano to za pretekst do przerwy i spotkania towarzyskiego.

W ten sposób rozwinął się trend, głównie wśród kobiet, na podwieczorkowe rozmowy. Na salonach pani domu prosiła obsługę o przygotowanie wyszukanej zastawy i zaparzanie innej niż zwykle herbaty. Wśród ludzi pracujących był to po prostu czas na przerwę. „Five o’clock” stało się też jedną z pierwszych oznak kobiecej swobody, ponieważ pozwalało damom zdjąć ciasny gorset i założyć luźną kreację, która na pierwszy rzut oka przypominała koszulę nocną, ale była suknią o wiele bardziej zdobioną falbanami i koronkami.

Choć współcześnie trend picia herbaty o konkretnej godzinie nie jest aż tak popularny, to w tamtych czasach przyczynił się do rozwoju sympatii do tego napoju wśród Brytyjczyków. Dzisiaj możemy pokusić się o powrót do tradycji, przygotowując herbatę w angielskim tylu.

Przygotowanie „angielskiej herbaty”

Do czajniczka wsyp tyle łyżeczek herbaty, ile przewidujesz filiżanek, plus dodatkowo jedną. Następnie zalej ją wodą (nie wrzącą!) i odczekaj 5 minut. W tym czasie do każdej z filiżanek wlej około 2 łyżek mleka. Zalej wcześniej przygotowanym naparem. Taka kolejność napełniania filiżanek umożliwi lepsze połączenie składników i zapewni ładniejszy kolor napoju.

mat.pras.Ahmad Tea London