200g spaghetti barwionego tuszem mątwy,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
150g dojrzałych pomidorków czereśniowych (przepołowione),
4-5 ząbków czarnego czosnku (plasterki),
Garść natki pietruszki (posiekana niedbale),
Sól morska,
Świeżo zmielony pieprz
W dużej ilości posolonej wody zacznij gotować spaghetti. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez minutę czosnek, uważając, żeby nie przypalić. Następnie dodaj pomidorki, czarny czosnek i smaż przez 2-3 minuty aż pomidorki lekko skarmelizują się na brzegach.
Kiedy spaghetti jest „al dente”, odcedź je zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodaj spaghetti (i wodę) do pomidorków, wrzuć pietruszkę, wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast!
Autorem przepisu - przygotowanego specjalnie dla Zwierciadła - jest Arkadiusz Bober znany ze znakomitego .