1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Stir-fry z tofu, zieloną fasolką i makaronem soba

Składniki
  • pełnoziarnisty makaron soba 150 g
  • tofu 180 g
  • mrożona zielona fasolka szparagowa 100 g
  • kiełki fasoli mung 2 garście
  • świeżo starty imbir 2 łyżeczki
  • posiekany gruby szczypiorek (z dymki) 2-3 łyżki
  • ostra czerwona papryczka 1 sztuka
  • olej do smażenia 1 łyżka
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • sezam jasny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
(składniki podane na dwie porcje) Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni. Odstawić na bok. Tofu pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 1,5 cm). Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić na sitku. Papryczkę pokroić w cieniutkie plasterki. Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem ryżowym i olejem sezamowym. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię o grubym dnie, a następnie wlać olej do smażenia. Na rozgrzany olej wrzucić papryczkę i imbir. Po chwili dodać tofu. Ruszać energicznie patelnią, aby tofu równomiernie obsmażyło się na złoto z każdej strony. Następnie (po ok. 2 minutach) dodać fasolkę, szczypiorek i kiełki. Wymieszać. Włożyć ugotowany makaron soba i smażyć wszystko, mieszając, przez ok. minutę. Zalać przygotowaną mieszanką na bazie sosu sojowego. Wymieszać wszystko dokładnie. Podawać od razu posypane uprażonymi ziarnami sezamu.
Podsumowanie przepisu
Dania stir-fry to doskonałe rozwiązanie dla osób zabieganych, mających niewiele czasu na przygotowanie posiłków. Proces przygotowania polega na szybkim dodawaniu do woka kolejnych składników, krótkim smażeniu i energicznym mieszaniu. Po więcej przepisów zapraszam na: 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze