Acai bowl, czyli podawane w misce zmiksowane zmrożone owoce acai z dodatkiem innych owoców i posypane pysznymi dodatkami, to bardzo popularne w Kalifornii śniadanie lub lekka przekąska, serwowana w barach ze zdrowym jedzeniem, tzw. health bar. Tę pyszną potrawę, naładowaną składnikami odżywczymi można łatwo przygotować także w domu.
Podstawę stanowi smoothie przygotowane z banana, śliwek kalifornijskich i purée z acai (albo innych owoców jagodowych: malin, truskawek - mogą być mrożone). Banany zawierają skrobię, czyli węglowodan złożony, co pozwala dłużej utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Suszone śliwki są źródłem witaminy B6, która wspiera pracę układu odpornościowego i witaminy K, która wspiera utrzymanie zdrowych kości.
Prawdziwa zabawa w przyrządzaniu acai bowl zaczyna się w dekorowaniu: wybierz dodatki, które najbardziej lubisz lub skorzystaj z naszej propozycji. Naturalną słodycz zapewnią dojrzewające w kalifornijskim słońcu suszone śliwki. Jagody goji stanowią dobre źródło białka, sprzyjającego rozwojowi masy mięśniowej. A orzechy nerkowca są źródłem potrzebnego w diecie magnezu i żelaza. Całość smakuje wyśmienicie i doda mnóstwo pozytywnej wiosennej energii!
Składniki
Smoothie:
1 zmrożony banan
5 śliwek suszonych z Kalifornii
200g purée z acai (wymiennie 200g mrożonych owoców np. malin, truskawek)
Do dekoracji:
2 śliwki suszone z Kalifornii pocięte w paski, 1 łyżka jagód goji, 1-2 łyżki nerkowców, kilka malin, plasterki ananasa, wiórki kokosowe, listki mięty
Podsumowanie przepisu
Śliwki kalifornijskie do smoothie zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do blendera wrzucić mrożonego banana, przelane wrzątkiem śliwki, purée z acai, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do miseczki. Na purée ułożyć: plasterki ananasa, wiórki kokosowe, paski śliwek kalifornijskich, maliny, nerkowce, jagody goji i płatki mięty. Podawać od razu.