1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jesienna zupa z jarmużem i boczniakami

Jarmuż jest bardzo zdrowy. To źródło białka, błonnika, witamin C i K oraz soli mineralnych. (Fot. Getty Images)
Jarmuż jest bardzo zdrowy. To źródło białka, błonnika, witamin C i K oraz soli mineralnych. (Fot. Getty Images)
Jesień - poza zazwyczaj kiepską pogodą i wachlarzem infekcji - obdarza nasz geograficzny rejon warzywnymi plonami. I tylko dlatego lubię ten czas, kiedy lato pozostaje wspomnieniem, a za oknem coraz bardziej smutno...

Wybieram się na wieś i przywożę kosze jesiennych warzyw. Dorzucam parę dodatkowych składników i cieszę się nieskomplikowanym, pysznym posiłkiem. Do takich dań należą zupy, które cenię nad wyraz. Dają mnóstwo możliwości smakowych i łączą w sobie niekiedy nieoczywiste składniki.

Zupa z jarmużem i boczniakami

2 gałązki jarmużu 100 g świeżych boczniaków 2 ziemniaki 1 marchew 1 szalotka 2 gałązki kopru 500 ml wody 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku

Liście jarmużu odrywamy od gałązek. Ziemniaki, marchew i szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy ziemniaki, marchew i szalotkę. Podsmażamy, mieszając łyżką ok. 5 minut. Zalewamy warzywa wodą, dosypujemy sól i pieprz i gotujemy 15 minut. Dodajemy liście jarmużu i pokrojone w paski boczniaki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i posypujemy koprem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze